ANNONS

Ett båtlass grus skulle ge Äppelviken ett nytt bad

"Det är många som badar här på somrarna. Stenarna på botten är vassa, men om vi lägger ut grus skulle det bli riktigt fint", säger Per Bergman.
"Det är många som badar här på somrarna. Stenarna på botten är vassa, men om vi lägger ut grus skulle det bli riktigt fint", säger Per Bergman.
Per Bergman är en av de Äppelviksbor som röjde bort sten och skräp från sjöbotten på badplatsen vid Äppelvikshamnen förra sommaren.

Nu vill de ha hjälp från stadsdelsförvaltningen för att lägga ut grus på botten för att göra platsen mer badvänlig.
ANNONS

– Badplatsen skulle bli fantastisk och inte kräva någon ytterligare insats eller övervakning från stadens sida, säger Per Bergman.

Under sommaren 2014 tog Per Bergman och ett par andra Äppelviksbor sig an sjöbotten vid badet, som ligger runt udden intill Äppelvikshamnen. Under drygt två veckor rensade de botten – från strandkanten och cirka 10–15 meter ut – från stenbumlingar, järnskrot, glas och annat skräp.

– Alla större stenar flyttade vi ut till en ring runt udden, berättar Per Bergman.

Han konstruerade en egen anordning bestående av Ikeakassar som de lastade stenarna i. Per Bergman simmade runt i vattnet och draggade upp stenarna med hjälp av Ikeakassarna. Sedan drog de ut stenarna i kassarna med hjälp av en båt, och lade dem i en omringande ring runt udden.

– Tur det var en varm badsommar, säger han.

Efter att de röjt klart kontaktade de stadsdelens parkavdelning för att undersöka möjligheten att fylla upp sjöbotten med grus.

– Det skulle räcka med ett båtlass grus för att göra sjöbotten mer badvänlig. Som det är nu ligger det vassa stenar överallt. Lägger man grus över skulle de täckas över, säger han.

Per Bergman uppskattar att det kostar cirka 80 000 kronor att få dit gruset.

– Vi har till och med erbjudit oss att samla in medel för att täcka upp hälften av kostnaden. Förvaltningen vill inte bidra utan hänvisar oss till staden, säger han.

ANNONS

Lokaltidningen Mitt i berättade förra veckan om förslaget om fler badplatser i Bromma från Helen Törnqvist (C), ersättare i stadsdelsnämnden.

I skrivelsen, som togs upp på senaste nämndmötet, förslår hon att förvaltningen ska titta på platser i Bromma som man med enkla och snabba åtgärder kan göra med badvänliga.

Förvaltningen ställer sig positiva till Centerpartiets förslag till flera bad, men tycker att det skulle bli för kostsamt och resurskrävande att inrätta fler bad. Politikerna i stadsdelsnämnden beslutade att inte lägga resurser på fler bad.

– Medborgarna får komma med medborgarförslag på mindre åtgärder, som till exempel en badstege, eller säkerhetsstege. I Johannesfred finns till exempel önskemål om en solbrygga, säger Cecilia Obermüller, (MP), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.