Ett enkelt lås kan stoppa tjuvarna

Östermalmsborna fortsätter att drabbas hårt av inbrott.

Bara i början av februari tog sig tjuvar in i sju bostäder – fem av dem genom fönstret.

– Titta på ett fönster och sedan på en dörr. Det är inte konstigt att förstå varför tjuven tar fönstervägen, säger Sune Söderström på Östermalmspolisen.

Inbrotten har skett i olika delar av stadsdelen. Sibyllegatan, Hedinsgatan och Grev Turegatan är några av de adresser där de boende blivit bestulna. Men även om det geografiska inte följer en röd tråd, gör tillvägagångssättet det.

de flesta av inbrotten har skett genom fönster på nedersta våningen – resten genom balkonger. Och att bo på nedre plan är en större risk. Men det går att hindra tjuvarna.

– Ett bra fönsterlås kan stoppa dem. Tjuven slår ogärna sönder hela fönster eftersom det kan lämna blodspår, säger Sune Söderström.

Polisen rekommenderar alla boende på nedre botten att skaffa ett lås som monteras på insidan av rutan. En säkerhetsåtgärd som inte behöver kosta mer än 50 kronor.

Och låsen kan vara en extra bra idé på östra sidan av stan. 2012 minskade antalen bostadsinbrott i alla innerstans stadsdelar utom just på Östermalm. 155 inbrott i bostäder anmäldes i fjol i stadsdelen. Det är en ökning med 25 procent.

Varför Östermalm är den stadsdel som råkar ut för fler inbrott tror polisen främst beror på närheten till Frihamnen. Många internationella inbrottsligor åker till Sverige på korta stöldturnéer.

Men trots att så många råkar ut för inbrott går det fortfarande trögt för polisen att få Östermalmsborna att starta organiserad grannsamverkan.

– Jag tror att det beror på att de som bor i lägenheter inte pratar med sina grannar som man gör i villaområden, säger Östermalmspolisen Karin Nygren som försöker få fler att starta samverkansgrupper.

På Smedsbacksgatan vid Gärdet ligger en fastighet där man faktiskt har startat grannsamverkan tillsammans med polisen.

När många i området i fjol drabbades av inbrott kom just deras förening undan. Och polisen tror att samarbetet kan ha spelat in.

– Jag upplever att det ger en trygghet att vi pratar med varandra, säger Ingrid Howard som startade grannsamverkan.

Under 2012 startade sju föreningar på Södermalm grann- samverkan – på Östermalm bara en.

Men nu hoppas ändå polisen och Ingrid Howard att fler följer med i kampen mot tjuvarna.

– Jag berättar gärna om vad vi gjort och jag ser gärna att hela gatan är med, det vore kul om fler börjar, säger hon.

Den 6 mars håller polisen ett informationsmöte i Östermalmsskolan om inbrott och hur man startar grannsamverkan.

Låga fönster gör tjuven, menar polisen Sune Söderström och rekommenderar alla som bor på nedre botten att skaffa ett lås.

Fakta

Inbrott som skett enbart i februari

1 februari: Sibyllegatan, genom fönster.

3 februari: Floragatan, genom fönster.

4 februari: Grev Turegatan, genom fönster.

6 februari: Nybrogatan, genom fönster.

6 februari: Humlegårdsgatan, genom fönster.

8 februari: Östermalmsgatan, via balkongdörr.

12 februari: Hedinsgatan, via balkongfönster.