”Det är ett galet äppelår”

135 Äpplen
Musteriet 135 Äpplen håller till bakom vandrarhemmet nära slottet.
135 Äpplen
När kärnorna är svarta och det klickar när du pressar med tummen på äpplet är det färdigt.
Saften pressar ur äpplena.
Saften pressar ur äpplena.
Musteriet vid slottet i Tyresö har fullt upp.
– Det är ett galet äppelår, säger Ines Vergara.

Det doftar äpplen lång väg. Otaliga kassar med frukt väntar på Ines Vergara och Hans Leis vid deras lilla bod bakom Tyresö vandrarhem.

– Vi kan se dovhjortar här på ängen, rådjur, rävar och höra ugglor. Det är fantastiskt, säger Ines.

De jobbar utomhus. I ett grönt badkar simmar äpplen. Hans tar en del av dem och häller ner i en maskin.

– Det är som ett stort rivjärn, säger Ines som lägger den rivna frukten i press.

Äppelsaften rinner genom en vanlig sil och ner i dunkar.

– Det är som flytande äpple. Efter det här pastöriseras det i boden.

135 Äpplen

Hasse river äpplena och Ines pressar ur saften.

Hon konstaterar:

– Det är lätt att få träningsvärk.

Nästan alla deras tider för mustning har redan gått åt. Men torkan var på väg att ställa till det.

– En veckas regn räddade allt. Nu är det i stället ett galet äppelår, säger Ines.

– Vårt första år – 2016 – var det bästa på 50 till 60 år. Nu är det ännu bättre, säger Hans.

Har andra heltidsjobb

Här tillbringar de många eftermiddagar och kvällar. De har båda heltidsjobb i Tyresö– Ines som lärare och Hans om vaktmästare.

Men äpplen har i snart tio år varit en stor del av deras liv. Förr plockade de äpplen i andras trädgårdar och åkte till musteriet Rosenhill på Ekerö.

– Ett av de första ställen vi plockade var här vid vandrarhemmet, säger Ines.

135 Äpplen

Flera ton Tyresöäpplen ska bli till must på en helg.

Det var också tack vare dess ägare – Johanna Lavett – som de vågade ta steget att starta företaget 135 Äpplen för två år sedan. Det fanns en bod som skulle passa, tyckte Johanna.

– Vi trodde aldrig att det skulle bli såhär stort, säger Ines.

Det är lätt att få träningsvärk

– Vi startade inte för att att leva på det här. Det är bara feelgood. Vi får jättemycket energi, säger Hans.

135 Äpplen

Kontraster.

Elva veckor per år är äppelveckor. De mustar åt vilka som helst  – även om de flesta är Tyresöbor – men plockar själva bara äpplen inom kommunens gränser. Av dem gör de must eller äppelprodukter som säljs bland annat i några affärer i Tyresö.

– Vi har över 150 äppeldonatorer och det droppar in nya. Vi plockar, städar och lämnar en symbolisk gåva. Vi betalar med vår tid och vi får en råvara som i smak och doft inte går att jämföra med köpeäpplen, säger Hans.

När Lokaltidningen Mitt i hälsar på tittar deras två barn på film inne i boden. När det är sovdags åker Ines hem med dem till Farmarstigen.

Hans stannar kvar. Här ska tre och ett halvt ton äpplen bli till must i helgen.

– Det är nog det mesta vi har gjort på en helg.

Ines Vergara och Hans Leis.