ANNONS

Ett halvt sekel med kaffedoft

120 kaffepaket i minuten – två per sekund – spottar maskinen ur sig i kafferosteriet i Solna.
120 kaffepaket i minuten – två per sekund – spottar maskinen ur sig i kafferosteriet i Solna.
Lika säkert som att fastna i bilkö i Solna är det också att känna doften av nyrostat kaffe.

I över 50 års tid har det tillverkats kaffe på Arvid Nordquists fabrik i Vireberg.
ANNONS

År 1961 invigdes Arvid Nordquists kafferosteri på gränsen mellan Solna och Sundbyberg. Sedan dess rostas, mals och paketeras det kaffe på löpande band i den lilla fabriken. Varje dag, nästintill dygnet runt, strömmar det ljuv kaffedoft ur rosteriets skorstenar, som kan få även den mest inbitne tedrickare att dra ett extra djupt andetag.

– Det doftar mest när vi kyler ned det nyrostade kaffet. Då öppnas skorstenarna och värmen släpps ut, berättar Mikael Jonsson som visar oss runt i fabriken.

Störst chans att njuta av kaffedoften har den som tar en promenad vid lunchtid. Då är vädret oftast optimalt för att få en riktig doftchock, menar han.

Det var efterfrågan på kvalitets­kaffe som gjorde att Arvid Nordquist valde att bygga den nya fabriken utanför Stockholms innerstad, där det mesta av produktionen tidigare legat. På tomten i Solna kunde man bygga ett toppmodernt kafferosteri som skulle kunna tillfredsställa svenskarnas allt större kaffebegär.

Det skulle visa sig klokt. I dag dricker vi svenskar näst mest kaffe i världen per person. Bara i vårt östra grannland Finland konsumeras mer.

– I genomsnitt dricker vi 3,6 koppar kaffe om dagen, eller 170 liter om året, berättar Philippe Barreca, chefsblender och inköpsansvarig på Arvid Nordquist.

I hans jobb ingår att testa allt kaffe som kommer in till fabriken och som senare ska rostas, malas och säljas. Kaffebönorna som man använder kan komma från plantager över hela världen.

Kaffet ska smaka likadant varje gång, oavsett bönans ursprung, menar Philippe Barreca.

För Philippe och hans kollega innebär det ett idogt testande och provsmakande. Kaffebönorna ska synas, luktas på, rostas och bryggas till kaffe. Sedan sköljs kaffet snabbt runt i munnen innan det spottas ut och man börjar om på nästa kopp. Ungefär 200 koppar om dagen brukar det bli.

ANNONS

– Jag har gjort detta varje dag i 28 år och det är fortfarande lika roligt, försäkrar han.

Fakta

Från kaffe med grädde till macchiato

Så har vi ändrat våra kaffe­vanor:

1965: Kaffe med socker och grädde och småkakor.

1975: Kaffe med mjölk och kanelbulle.

1985: Svart kaffe och ”damm­sugare”.

1995: Espresso och croissant.

2005: Macchiato och mörk choklad.

Källa: Svensk kaffeinformation