Ett klassiskt svenskt värdshus

Långbro värdshus. Helstekt rödtunga. Köket lyckades bättre med fisken än köttet när herrarna var på besök.
Långbro värdshus. Helstekt rödtunga. Köket lyckades bättre med fisken än köttet när herrarna var på besök.
Rabarber, vaniljcrème, kanderade nötter och sorbet.
Rabarber, vaniljcrème, kanderade nötter och sorbet.
Helstekt svensk lammrostbiff.
Helstekt svensk lammrostbiff.
Klassisk inredning.
Klassisk inredning.

Det sorlar hemtrevligt i de fullsatta rummen på Långbro värdshus, söder om stan. I den gamla läkarvillan samsas barnfamiljer och stora sällskap som firar högtider med tjejgäng och grannar från området som bara slunkit in för en cocktail på ställets bakficka.

Gourmand har just huggit in på sin entrérätt bestående av fyra svenska assietter (180 kronor) där inlagd sill, Gotlandssparris, kalvtunnbringa och löjrom från Kalix ingår.

Den gröna sparrisen är härligt knaprig, och ackompanjeras av en mild och syrlig ramslöksmajonnäs. Sillinläggningen med rödlök och mosad färskpotatis får Gourmand att ångra att han inte tog in de rekommenderade snapsarna till.

– Det är en härlig syra och sötma i alla dessa rätter. Och konstigt nog funkar det bra att äta både sparris och sill efter vartannat, konstaterar han.

Gourmé är likaledes nöjd med sin soppa på färskpotatis med varmrökt abborre och sotad purjolök (140 kronor), där den milda, krämiga soppan bryts fint mot den rökta fisken.

– Visste du att tv-kocken Fredrik Eriksson har drivit detta ställe sedan 2005? Man förstår att han trivs här, det känns lite som att sitta i någons vardagsrum, säger Gourmé.

Servicen är rask, effektiv och uppmärksam och herrarna behöver inte vänta länge mellan rätterna.

När det kommer till huvudnumren blir köket aningen mer ojämnt. Genomgående lyckas man bättre med fiskrätter än med kötträtter.

En knaprig fjällröding med sparris, små potatisar och ett pocherat ägg (270 kronor) får Gourmand att börja smacka vällustigt. Och fälla en liten tår dessutom – sedan han glupskt svalt lite för mycket av den riviga pepparroten,

– Underbart, den ger firren ett välbehövligt sting.

Gourmé sitter med menyns dyraste rätt: helstekt rödtunga, med Sandefjordsås, forellrom, vit sparris och ansjovis (335 kronor). Fisken har fin konsistens men ansjovisen dominerar lite för mycket.

– Det räcker ju med den milda sparrisen och rommen.

Den helstekta svenska lammrostbiffen (285 kronor) lever inte upp till samma nivå. Även om lammköttet smakar gott är det tyvärr ganska segt och senigt.

När desserterna kommer in gläds Gourmand åt att det söt-syrliga temat från förrätterna är tillbaka. I jordgubb- och fjällfilsterrinen (115 kronor) har de färska jordgubbarna gott sällskap av den syrliga filen.

Långbros crème brulée (95 kronor) har förvisso ett knäckigt täcke, men Gourmé saknar de små svarta prickarna som man brukar få om man på klassiskt manér använder vaniljstång i bruléen.

Ett bättre val är Långbros rabarberdessert (125 kronor) med vanilj där syrliga bitar rabarber får sällskap av söt vaniljcrème, kanderade nötter och en fin sorbet.

Behagligt mätta kisar herrarna ut mot den spirande försommarkvällen utanför. De förstår varför Långbro värdshus fortsätter att vara en populär institution år efter år, även om Gourmé gärna skulle vilja se lite mer nytänkande.

– Det är pålitligt och klassiskt, men de skulle kunna ta ut svängarna mer än så här, säger han.

Fakta

Långbro värdshus

Kök: Klassiskt svenskt, populära bruncher och söndagsmiddagar.

Miljö: Blandning av gammalt och nytt i Långbro park. Uteservering.

Vegetariskt: Enstaka rätter.

Pris: Varmrätter 175–335 kronor.