Ett ”körkort” kan stoppa krogsnusk Ett ”körkort” kan stoppa krogsnusk

Låt företagare som hanterar livsmedel gå en kurs i hygien och städning.

Det tycker miljönämndens ordförande efter Lokaltidningen Mitt i:s artikel om krogsnusket i Järfälla.

Förra veckan skrev Mitt i om restauranger och andra som hanterar livsmedel i Järfälla.

Under senare år har miljöinspektörerna beslutat om ett 30-tal förbud, viten eller förelägganden för restauranger och andra som hanterar livsmedel, främst för att de inte uppfyller kraven på hygien och städning.

I vissa fall har inspektörerna hittat rått- eller musbajs i lokalerna, liksom livsmedel som förvarats i otillräcklig temperatur eller på golvet.

Livsmedelsinspektör Giovanna Sanchez, som uttalade sig i artikeln, tyckte att restauranger som slarvar många gånger är okunniga om vilka regler som gäller för städning och hygien, och att ägarna måste bättra sig.

Såväl livsmedelsinspektörerna som miljö- och bygglovsnämndens ordförande i Järfälla, Aphram Melki (C), efterlyser någon form av utbildning för de som hanterar livsmedel. I dag finns inget sådant krav, enligt kommunen.

– En avklarad kurs kan då fungera som bevis på att man vet hur man ska hantera livsmedel, säger Aphram Melki.

En kurs där deltagarna får ett intyg kan då alltså bli ett sätt att försäkra att de som startar livsmedelshantering kan tillräckligt mycket.Samtidigt påpekar Melki att det inte ska bli för krångligt.

– Vi ska inte göra det svårare för småföretagare.

En enskild kommun kan inte självt besluta om att krögare ska gå en kurs, enligt Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

Det är i så fall en diskussion och ett initiativ som aktörer och ansvariga inom restuarangbranscen själva får ta, menar han. Själv är han inte övertygad om att det ska behöva gå så långt.

– Det borde vara självreglerande, de som inte löser hygienfrågan borde själva utbilda sig.