Ett krogmecka som blomstrar

Det har hänt något med S:t Eriksplan. Från att ha varit ett blåshål som man skyndar förbi har ett kluster med roliga matbutiker och krogar växt upp i området.

Cajsa Warg var först och har nu funnits här i fem år.

– När vi tittade på lokalen var det övertydligt att det inte hände något här, säger butikschefen och delägaren Johan Andersson. Men nu börjar det poppa upp nya roliga ställen i matväg, det är väldigt kul. Nu går folk inte bara förbi längre, de har något att stanna och titta på.

Som bekant ligger moderbutiken på Söder. I Vasastan ser kunderna lite annorlunda ut.

– Hipsterfaktorn är väldigt mycket större på Söder och där lever nog arbetaridentiteten kvar. Det är lite flummigare på ett positivt sätt. Vasastan är lite mer uppklätt.

Men suget efter chips som pimpats med svarttryffel, franska grönsakssoppor i glas och goda färdiglagade rätter är detsamma i båda stadsdelarna.

I fiket vid entrén hittar vi Leon Phang med dottern Siri, 14 månader. Han har bott i området i tio år och sett det förändras.

– Men det har blivit mer stadsliv, förut bara sov jag här. Och krogarna på Rörstrandsgatan har ryckt upp sig. Jag gillar att det finns två bra indier där nu, Shanti och Indian Garden.

Också för Österqvist delikatesser var det självklart att söka sig hit när de skulle expandera. De har haft butik i Hötorgshallen ända sedan den öppnade men har sedan ett år också en filial på Odengatan, ett par kvarter från S:t Eriksplan. Här finns charkuterier och ostar som direktimporterats från främst Tyskland, Österrike, Italien och Spanien.

– Många av våra kunder bor i Vasastan och när den här lokalen dök upp kändes den helt rätt, säger butikschefen Linus Darland. Vi har en del 90-åringar som handlat hos oss som barn och fortsätter att köpa samma saker.

Han välkomnar de nytillskott som kommit till kvarteret och skulle gärna se fler.

– Tänk om det fanns en slaktare i nästa kvarter, det skulle bara vara kul. Vi är ju vana från hallen att ha många andra butiker omkring oss. Konkurrens är bra och drar ju mycket folk hit.

Hajpade restaurangen Gro ett stenkast därifrån började med luncher, fortsatte med både lunch och middag. Den drivs av Henrik Norén och Magnus Villnow men eftersom den senare är pappaledig sedan i augusti är det just nu enbart öppet på kvällarna.

På de åren har Henrik Norén också märkt att något hänt med området. Då tänker han inte så mycket på butiker som på andra krogar.

– Det är kul, drar mer folk till området och det blir roligare att åka hit från andra delar av stan. Som Piast på Norrbackagatan. Polsk mat, en kvinna vars familj drev Piastowska. Och på andra sidan bron finns Proviant och Matkonsulatet. Det händer mycket.

Fakta

Mat och krogar runt S:t Eriksplan

Cajsa Warg, S:t Eriksplan 2

Eko-Wera, Odengatan 92

Österqvist delikatesser, Odengatan 84

Chokladfabriken, S:t Eriksplan 9.

StikkiNikki, S:t Eriksplan 9 (stängt för säsongen)

Gro, S:t Eriksgatan 67

Erikssons Kött- och charkbod, Vikingagatan 3

Xoko, Rörstrandsgatan 15