ANNONS

Ett lyckat eldprov för Niklas Ekstedt

ANNONS

Den är omtalad redan innan Gourmé och Gourmand kommer på besök, tv-profilen ”Mat-Niklas” nya restaurang som fått namnet Ekstedt, efter krögaren själv.

Och Ekstedt är nu bokstavligen lite av ett eldprov, där all maten på olika sätt tillreds över öppen eld. På så sätt är tanken att gå tillbaka till människans ursprungliga sätt att laga mat.

Gourmé och Gourmand slår sig ner i den gemytliga lokalen där inredningen går i ljust trä och koppar och där den flammande eldstaden bildar fond.

Menyn är ganska kort och uppdelad i sött och salt. Rätterna är mellanstora förklarar personalen, så för att bli mätt krävs det att man äter fler än en.

Gourmé tar raskt in skorstens­bakad och rökt hummer med rostad mandel & tomat (280 kronor) – vilket visar sig vara spänstiga bitar av hummerkött, där mandeln och en touch av chili bryter av fint. På tallriken finns också delikata körsbärstomater som har torkat tre dagar i skorstenen.

Gourmands pilgrimsmussla och blåmusslor grillade över öppen eld (200 kronor) serveras dekorativt i en karott på stenar och blåstång. Tillbehören hasselnötspesto och gurka skapar spännande smakkombinationer.

Personalen på Ekstedt är både uppmärksam, kunnig och trevlig. På en fråga om vinet får herrarna en initierad utläggning om ursprungsland och vinmakare.

Den knapriga grishalsen och korv med äpple och pepparrot (250 kronor) får gommen att slå frivolter hos Gourmé. En fet och saftig bit från nassen serveras med en rökt korv gjord på lök, griskött och äpple. Till detta kommer olika variationer på äpple och pepparrot.

– Vilka smakexplosioner!

ANNONS

Glödbakad högrev och varmrökt bräss med fältugnsbakad lök och timjan (280 kronor) är fint rosa köttskivor som hängts upp och rökts i skorstenen. Vid ett tidigare besök serverades högreven med potatispuré samt små bitar av grillad benmärg, i stället för kalvbräss.

– Det var godare i den första versionen, tycker Gourmand.

Restaurangen är dock inget för den som har svårt för rök, som en del av maten eller i luften. Redan i dörren möts man av en tydlig rökig doft.

– Lite som att sitta vid en läger-eld på scouterna, säger Gourmand skämtsamt till kamraten.

– Fast kläderna kommer att lukta rök imorgon, svarar Gourmé, medan de hugger in på desserten.

Gourmands glass i vedugn med hallon och dragon (140 kronor) visar sig vara hallon och glass under ett marängtäcke. Glassen är grön och har en tydlig smak av dragon.

– Rolig tanke, men dragonen får mig bara att tänka på bearnaisesås, säger Gourmand.

Glödbakade äpplen med kola­glass och vedspisbakade munkar (140 kronor) är en smaskig dessert där de frasiga friterade munkarna serveras med en härligt krämig glass som smakar salt och kola. Plötsligt dyker kyparen upp och flamberar en kompott på fikon, dadlar och äpplen.

Efteråt är kamraterna behagligt mätta och nöjda.

– Det är ett spännande koncept – ska bli roligt att se hur det går att variera och förnya, konstaterar Gourmand.

Fakta

EKSTEDT

Kök: Ambitiöst för den som gillar rökt och grillat. Miljö: Lokal i ljusa träslag där inredningen andas skog och hav. Mitt i lokalen står kockarna och tillreder maten. Pris: Mellanstora rätter 150–280 kronor.