Ett mecka för sportälskarna

”Skridskor, hockeyprylar, skidor och fotbollsskor är nog det vi säljer mest av. Men sommartid gör vi plats för cyklar istället för slalomgrejerna”, säger Liselott Lindstedt på Sport Recycling.
”Skridskor, hockeyprylar, skidor och fotbollsskor är nog det vi säljer mest av. Men sommartid gör vi plats för cyklar istället för slalomgrejerna”, säger Liselott Lindstedt på Sport Recycling.
Hunterstövlar, spel och fina bilderböcker – mixen är stor i Mollamaias hyllor.
Hunterstövlar, spel och fina bilderböcker – mixen är stor i Mollamaias hyllor.
Begagnade ridhjälmar och ridskor gör en dyr sport flera hundra­lappar billigare.
Begagnade ridhjälmar och ridskor gör en dyr sport flera hundra­lappar billigare.
Sportprylar och kläder kan kosta skjortan för en barnfamilj. Köper man second hand kommer man billigare undan.

I Nacka finns flera etablerade butiker – och på fredag öppnar nykomlingen Sport Recycling.

Ikeakassar fulla med skridskor, travar med golfklubbor och hyllor som fylls med allt från hockeyskydd och skidpjäxor till ridhjälmar och fotbollsskor.

Efter 13 år i Värmdö slår Sport Recycling upp dörrarna i Sickla köpkvarter, och ägaren Liselott Lindstedt har fullt sjå med att få butiken i ordning.

– Vår verksamhet bara växer, så lokalerna i Värmdö köpcentrum blev för små. Sickla blir en jättebra plats för oss, nu kan vi få en ännu större kundkrets, från hela Stockholmstrakten, säger Liselott Lindstedt.

Butiken säljer andrahandsprylar för både barn och vuxna, men störst kunder är barnfamiljerna. Orsaken är förstås att det är dyrt med barn som sportar och växer.

– Det är bra att starta med begagnat, särskilt om man inte vet om barnen vill fortsätta med en sport. Har man barn som vill pröva olika sporter blir det ju dyrt att köpa nya grejer hela tiden, säger Liselott Lindstedt, som betonar att allt de säljer är helt och rent.

Men Sport Recycling är inte utan konkurrens. Second hand-butiken Sportbytarna har funnits i Nacka i elva år, först i Björknäs och sedan 2011 i Ektorp. Butiksansvarige Lasse Lundberg låter dock inte särskilt oroad när Lokaltidningen Mitt i berättar om nykomlingen.

– Det är helt okej, det finns plats för oss båda. Vår verksamhet har varit konstant uppåtgående ända sedan vi startade, säger han.

Men även icke sportbitna kan göra andrahandsfynd i Nacka. I Björknäs säljer Puttis rackartyg barnkläder sedan 22 år och vid Nacka station finns Mollamaia i det nedlagda, vackert rödmålade stationshuset.

Här säljer Tiina Nieminen barnkläder av alla slag, men har också en liten avdelning för kvinnor.

– När jag startade för 13 år sedan fanns det dagar när det inte kom en enda kund. Men sedan har de bara blivit fler Det är ju inte pinsamt att köpa second hand längre, som en del tyckte förr. Nu tycker kunderna att de gör en god gärning. De vet att det inte är hållbart för miljön att alltid köpa nytt, säger hon.

De tre små rummen är minst sagt välfyllda, med allt från vinteroveraller, fleecetröjor och stövlar till handväskor och tunna märkes­blusar. Ändå råder god ordning och en trivsam känsla. Det är viktigt för Tiina Nieminen. Hon älskar att driva sin butik, inte minst för alla möten med människor.

– Det här är mitt levebröd och mitt största intresse. Både de som lämnar in saker och de som köper blir glada. Det är det som är så kul.

”Helt och rent ska det vara”, säger Tiina Nieminen som driver Molla­maia.

Fakta

Stort utbud av second hand

Sickla köpkvarter:

Sport Recycling öppnar den 25 september. Stockholms stadsmission finns också här.

Styles by Sickla har just stängt efter flera är som second hand-butik.

Ektorp:

Sportbytarna.

Finntorp:

Röda korsets second hand-butik i Mötesplats Kupan.

Nacka station:

Mollamaia – barnkläder. Även liten avdelning för kvinnor.

Björknäs:

Puttis rackartyg – barnkläder.