Ett nytt svanpar har flyttat in i Trekanten

De två svanarna flyttade i förra veckan in i Trekanten.
De två svanarna flyttade i förra veckan in i Trekanten.
Våren har kommit till Trekanten. Måsar och änder guppar förnöjt på vattenytan, doppar sig och äter fisk. Och nu har de fått sällskap av ett ståtligt svanpar.

Den populära svanfamiljen i Trekanten är så gott som varje år ett välkänt inslag i naturlivet kring sjön. Och i förra veckan flyttade ett nytt svanpar in – till mångas stora förtjusning. Titt som tätt stannade förbipasserande till på promenadslingan för att kika på svanarna, som verkade nöjda med sitt nya hem.

Bernt Åström är med i sportfiskeföreningen PFK Tellus, som ofta fiskar i Trekanten. Han gläds också över att svanarna anlänt och håller nu tummarna för att de snart får tillökning.

– Förhoppningsvis är det en hanne och en hona, så vi får hoppas på att det blir en svanfamilj i år igen.

Enligt honom är det alltid ett stort intresse kring svanarna och han får ofta svara på frågor om dem.

– Ja, det frågas en del om dem. Alla är väldigt engagerade kring det här och det är kul, tycker jag.

Men det gäller att vara försiktig med hur mycket man matar dem, betonar han.

– Egentligen får de nog för mycket bröd, säger Bernt och skrattar.

Men svanarna i Trekanten har inte alltid haft det lätt. Fjolårets svanfamilj försvann plötsligt – och senare påträffades en av ungarna samt mamman död av vad som tros ha varit en infektion. Och 2007 krossade någon den dåvarande svanfamiljens ägg. Honan hade dödats med ett slag mot huvudet.

Bernt är upprörd över att det finns människors som skadar fåglar med flit – och skräder inte med orden när han berättar om vad han skulle vilja göra med förövarna.

– Det är helt otroligt att man skulle vilja slå ihjäl fåglarna, säger han.

Fenomenet är tyvärr inte heller ovanligt. Förra året blev det stora rubriker i hela landet efter att någon förstört ett svanbo i Malmö – fullt med ägg – med ett betongblock. Svanmamman hade också dödats.

Nu håller Bernt Åström tummarna för att årets svanpar klarar sig undan några missöden.

– Man kan ju inte vakta dem dygnet runt. Det går inte att förhindra om det skulle hända något. Men förhoppningsvis klarar de sig i år, säger han.