Ett paradis för fåglar – och fotografer

Fredrik Nordenskjöld spanar in fåglarna vid Råstasjön.
Fredrik Nordenskjöld spanar in fåglarna vid Råstasjön.
Vattenrall
Vattenrall
Gränsänder på färd.
Gränsänder på färd.
De omtalade hägrarna.
De omtalade hägrarna.
Gräsand går in för landning.
Gräsand går in för landning.
Vattenrallen är skygg.
Vattenrallen är skygg.
Råstasjöns levande och rika djurliv lockar inte bara Solna- och Sundbybergsbor. Hit kommer folk från när och fjärran, bland annat fågelskådare som vill spana in den vanligtvis skygga vattenrallen.

Den tycks lyckligt ovetandes om det stora debacle kring Råstasjön som just nu utspelar sig på allra högsta nivå. Vattenrallen, med sin karakteristiskt röda näbb, pickar glatt omkring vid sjöns nordöstra hörn.

Framför sig har den ett 20-tal fågelskådare rustade med kameror och stora objektiv.

– Den är det stora dragplåstret här. Folk lägger mycket pengar på utrustning och resor för att komma hit och se den. Eller de, för det är faktiskt ett par, säger amatörfotografen och fågelskådaren Fredrik Nordenskjöld.

I vanliga fall är vattenrallen skygg och ger sig bara tillkänna genom sitt konstiga läte – ett skri som från en stucken gris.

– Men här är de helt tama. De blir ju matade så då stannar de kvar. De får både falukorv och leverpastej, säger Fredrik Nordenskjöld.

Han hoppas att byggplanerna inom strandskyddat område vid Råstasjön stoppas.

– Man tar stora risker med djurlivet annars. Denhär platsen är ju helt fantastisk, det är inte bara hägrarna och vattenrallen, det finns väldigt många andra fåglar här, säger han.

Fakta

Historien om hägrarna

Hägrarna vid Råstasjön tros vara ättlingar till de hägrar som bodde i bur på Skansen fram till 70-talet då de släpptes fria.

De var dock så präglade på platsen att de först slog läger på burtaket. Så småningom kom de på att Råstasjön var ett vinterparadis.

Tack vare att en privatperson började mata dem med fisk varje vinter så övervintrade de.

Idag bor 60–70 hägrar vid Råstasjön vintertid. Utan stadens matning skulle fåglarna med största sannolikhet dö.

Källa: Solna stad