Ett sjunkande projekt

De första familjerna flyttade in i några hus som stod klara 2009 vid Ryssviken. Men nu har det varit stiltje ett tag.
De första familjerna flyttade in i några hus som stod klara 2009 vid Ryssviken. Men nu har det varit stiltje ett tag.
Det framtida flytande bostadsområdet vid Ryssviken har drabbats av ännu ett bottennapp. Marinstaden AB har gått i konkurs.

– Jag letar nu efter nya ägare, säger konkurs­förvaltaren Mats ­Emthén.

Marinstaden i Nacka skulle bli ett flytande bostadsområde. Ett unikt projekt i gränslandet mellan hav och land med båten förtöjd runt husknuten. Men det har kantats av bakslag.

Redan 2009 drabbades projektet av konkurs och bygget tog en paus. I augusti samma år tog nya ägare över och arbetet återupptogs igen.

Det är ett exklusivt bostadsområde som planeras. Priset på bostäderna har legat från 7 miljoner kronor och uppåt. Det dyraste alternativet är en 148 kvadratmeter fristående villa med egen tak­terrass och båtplats. Husen byggas på betongpontoner och ska flyta på vattenytan.

Men den finansiella rekonstruktionen har inte räckt till. En konkursansökan lämnades in till Stockholms tingsrätt förra måndagen.

– Vi har inte de finansiella musklerna att driva det i hamn tillräckligt snabbt. Det är ett kostsamt projekt och det krävs likvider för att kunna driva försäljningsprocessen och utvecklingen av området, säger Leif Fransson, vd för Sparbanken Eken och en av ägarna.

Var ni för optimistiska när ni tog över?

– Nej, det tycker jag inte, det var goda utsikter. Men det är klart att konjunkturen påverkar och det har varit två nedåtgående på ganska kort tid.

Har det varit för höga priser?

– Prisbilden i Stockholm är på den här nivån, så det borde finnas en marknad. Lösningen kan bli bra på sikt om man hittar en finansiär. Jag är övertygad om att det är ett framtidsprojekt, det är både naturskönt och nära till stan.

Konkursförvaltaren Mats Emthén söker nu en ny ägare till projektet.

– Jag ska försöka hitta ny ägare till projektet i samråd med den stora kreditgivaren som är Sparbanken Eken. Jag ska gå igenom kostnader för att få ett hum om vad värdet är och försöka få en uppfattning av investeringar som är kvar att göra. Det är en del infrastruktursatsningar kvar och det är klart att värdet är beroende av de satsningarna.

Den som köper en flytande villa får även en vattentomt, vilket innebär att man äger en bit av vattnet.

– Jag har två alternativ; det ena är att sälja tomterna styckvis och det andra är att sälja allt i en klump till någon som åtar sig att göra klart projektet.

Är det fortfarande ett framtidsprojekt?

– Pampas Marina i Solna, som är ett liknande boende, fungerar ju bra. Jag tycker att det är en spännande idé, säger Mats Emthén.

Fakta

Området skulle stå klart 2012

Det flytande bostadsområdet vid Ryssviken omfattar både villor, parhus och lägenheter i två plan.

Dessutom planeras såväl småbåtsservice och restaurang.

Den som köper en flytande villa får även en vattentomt. Det innebär att man äger en bit vatten och får en lagfart på det.

De första familjerna flyttade in 2009. Sedan har det varit stiltje.

Enligt planen skulle området stå klart 2012.