ANNONS

Ett steg närmare giftfria förskolor

Arbetet med handlingsplanen för en giftfri förskola började hösten 2015. En del är att plocka bort giftiga platsleksaker.
Arbetet med handlingsplanen för en giftfri förskola började hösten 2015. En del är att plocka bort giftiga platsleksaker.
Nu ska kemikaliestinna platsleksaker bort från förskolorna. En handlingsplan för en giftfri förskola har precis klubbats av utbildningsnämnden.
ANNONS

– Vi vill ju att miljöerna för barnen ska vara så kemikaliefria som möjligt eftersom barn är extra känsliga, säger Marie Lindvall Wahlberg, verksamhetschef för förskolorna i kommunen.

Arbetet med handlingsplanen började hösten 2015. Startskottet var ett medborgarförslag som kom in till utbildningsnämnden. Politikerna var positiva och gav förvaltningen i uppdrag att arbeta fram en plan.

– Det är roligt att det kom den vägen. Först kommer ett förslag och ett år senare har vi en färdig handlingsplan, säger Marie Lindvall Wahlberg.

– Det är en positiv sak med en liten kommun som Upplands-Bro – att det är lätt att få saker att hända i praktiken inom rimlig tid.

Marie Lindvall Wahlberg säger att hon är mycket stolt och glad över handlingsplanen.

– Många är engagerade i det här och bryr sig och det är ett stort samarbete mellan olika förvaltningar. Vi måste till exempel arbete tillsammans med miljökontoret, kostenheten och upphandlingsenheten, säger hon.

Målet, en ”giftfri” förskola, handlar inte bara om att plocka bort platsleksaker och servera ekologisk mat utan också om hur man bygger och inreder förskolorna i kommunen och vilket städmaterial man använder.

– Det kan också vara en sådan sak som i vilka kärl man förvarar maten. Vi ska titta på allt ur den här aspekten, säger Marie Lindvall Wahlberg.

Mycket miljöarbete har förstås redan gjorts på förskolorna i kommunen.

ANNONS

– Nu tar vi det här ett steg längre, säger Marie Lindvall Wahlberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.