Ett steg närmare sporthotell i Kista

Så kan sporthotellet se ut.
Så kan sporthotellet se ut.
Snart kan Kista få ett sporthotell – som blir 171 meter högt.

Förra veckan togs beslutet att planarbete för höghuset ska påbörjas.

Nu har bygget av sporthotellet i Kista kommit ett steg närmare att komma igång. Detta beslutades på stadsbyggnadsnämndens sammanträde under torsdagen. Hela byggnationen gäller en sportanläggning, så kallad ”Playce”, som är integrerad med kontor, konferens, hotell, butiker och cirka 270 bostäder. Arkitekten Gert Wingårdh har tillsammans med sitt team ritat ett förslag på utformning.

– Playce är världens första koncept som fångar och utvecklar megatrenden sport och hälsa. Här kan du bo permanent i lägenhet eller tillfälligt på hotell, men även jobba, äta, träna och ta hand om din hälsa, säger Malin Härenstam som är projektledare för Playce.

Nu drar en lång planeringsprocess igång.

– Vi är glada över att beslutet nu är taget och nästa steg nu är att ta fram en detaljplan innan man kan börja bygga, säger Roger Mogert (S) , stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholms stad.

– Huset kommer att ritas av en av Sveriges bästa arkitekter. Man kan säga att det är en slank och hög byggnad som verkligen kommer att synas. Det är verkligen arkitektur av hög kvalitet och projektet kommer att leda till att Kista får ännu ett landmärke, säger Roger Mogert .

Och att det höga sporthotellet skulle placeras i Kista var ett självklart val.

– Kista är en av de mest attraktiva delarna av norra Stockholm och växer otroligt mycket, både ekonomisk och fysiskt. Det är på så sätt ett väldigt viktigt utvecklingsområde för både näringsliv och utbildning. Där finns det även utrymme för att skapa en snygg skyline och vi tror att Sporthotellet kommer att passa perfekt där.

Enligt den tidplan som nu är satt ska detaljplanen tas upp för beslut i början av nästa år.

Det planerade sporthotellet ligger i den nordvästra delen av Kista arbetsområde, mellan E4 och Torshamnsgatan.

Hur ser man på bullerrisken?

– Vid en ny byggnation finns det alltid en rad frågor att utreda för att hitta de bästa tänkbara lösningarna. Där är buller en del som vi studerar tillsammans med stadsbyggnadskontoret och experter inom området, säger Malin Härenstam.