ANNONS

Ettan blev en fyra – och alla har eget rum

Varje centimeter räknades när Lena Ernstson ritade planlösningen som skapade ett nytt sovrum åt henne och sambon Fredde och var sitt åt sönerna Isak och Hugo.
Varje centimeter räknades när Lena Ernstson ritade planlösningen som skapade ett nytt sovrum åt henne och sambon Fredde och var sitt åt sönerna Isak och Hugo.
När Lena Ernstson köpte sin lägenhet på Södermalm såg hon det som en övergångslägenhet. Sju år senare bor hon kvar och har förvandlat 1,5:an till en fyra.
ANNONS

Att flytta till större innanför tullarna är för många en ekonomisk omöjlighet. Trots svajande bostadsmarknad ligger snittpriset per kvadratmeter på drygt 55 000 kronor i innerstaden. Stockholmarna hör till de mest trångbodda i landet, men trångboddheten kan också bädda för påhittiga lösningar.

När Lena Ernstson separerade från sin sambo köpte hon en 1,5:a om 44 kvadrat på Rapsgatan. Lägenheten ligger i det så kallade skorstenshuset som tidigare tillhörde Eriksdalsskolan.

– Jag tyckte jättemycket om lägenheten och huset, men såg det mer som en övergångslägenhet under tiden pojkarna vande sig vid separationen, säger Lena.

Något halvår senare träffade hon Fredde som flyttade in efter ett tag. Då blev det viktigt att lägenheten funkade för både henne, Fredde och sönerna som bor där varannan vecka. Lena ritade en lösning som Fredde snickrade ihop.

Tvärs över lägenheten löper nu en vägg som delar köket och vardagsrummet med tre rum i fil där Hugo, Isak, Fredde och Lena har sina sovrum. För att alla tre sovrummen ska få ljusinsläpp har fönster byggts mellan dem. Rummen är små, men saknar compact-living-känslan med sängskåp och andra ytbesparande lösningar. I pojkarnas rum finns både plats för skrivbord och tv-hörna.

Varje centimeter i ritningen var viktig, skulle bredden vara 1,80 meter gick det inte att höfta någon centimeter hit eller dit. Då hade inte allt fått plats.

Köket och vardagsrummet rymmer såväl soffgrupp som matplats för tio, utan att det känns trångt eller övermöblerat. Takhöjden är generös och utnyttjas till max med väggskåp i sovrummen.

– När jag köpte lägenheten fanns det bara en garderob, men nu har vi har så pass mycket förvaring att vi inte ens utnyttjar allt utrymme som skåpen sväljer. Tack vare alla skåp är det väldigt lättstädat också.

Trots att varken Lena, Fredde eller pojkarna tycker att lägenheten är för trång, gick de på några lägenhetsvisningar efter sommaren för att eventuellt slå till på något större.

ANNONS

– Vi bestämde oss ändå för att bo kvar. Vi trivs så bra i kvarteren och området. Killarna har en halv minuts promenad till skolan och vi umgås en hel del med grannarna, på somrarna äter vi ofta middag tillsammans på gården.

– Enda gången som man ibland kan önska att lägenheten var större är på helgerna när det skulle vara skönt att ta en tupplur ostört. Men det kan vi leva med, säger Lena.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.