Ettor med framtidsdrömmar

Leah Westerlund, Claudia Vall Llosera och Maya Thordendal har precis börjat ettan på Lundskolan i Viksjö. ”Det är jättekul, man får lära sig massa saker”, säger de om skolstarten.
Leah Westerlund, Claudia Vall Llosera och Maya Thordendal har precis börjat ettan på Lundskolan i Viksjö. ”Det är jättekul, man får lära sig massa saker”, säger de om skolstarten.
Nyfikna, ivriga och med stor lust att lära. Ettorna på Lundskolan får gott betyg av sin lärare. Och skolan får gott betyg av dem. ”Det är jätteroligt”, är de överens om.

Det är slutet på skoldagen och lektionen är på väg att övergå i fritidsverksamhet för klass 1m på Lundskolan i Viksjö. Eleverna har bara gått i skolan några veckor, men de behöver inte fundera länge på frågan om vad de tycker om att börja ettan.

”Jätteroligt”, ”spännande”, ”man lär sig massa saker”, ropas när frågan ställs.

– Jag trodde att det skulle vara svårare, men det är inte så svårt. Allt har bara varit jätteroligt, säger Maya Thorendal.

De enas om att allt med skolan är roligt, det krävs lite fundering för att komma fram till favoritämnet.

– Jag tycker mer om matte än om svenska. Jag tycker det är lättare med siffror än bokstäver, säger Claudia Vall Llosera.

– Jag gillar bokstäver. Just nu håller jag på med i. A, o och s har jag gjort tidigare, berättar Nikita Lindberg.

Klassens lärare Karin Ericsson beskriver eleverna som nyfikna och ivriga.

– De är väldigt sugna på att sätta i gång och jobba. De har under sitt år i förskoleklass jobbat nära ettorna och har sett vad de jobbar med, så de tycker det är väldigt roligt när de blir deras tur, säger hon och tillägger:

– Ibland är de så ivriga att man får hejda dem. De vill gärna göra allt på samma gång. Då kan man behöva bromsa och förklara att det är viktigt att till exempel repetera.

När det kommer till framtidsplaner har några i gänget redan en bild klar.

– Bli fröken, för vår är så bra, säger Maya.

– Veterinär, för jag gillar djur säger Leah.

– Jag spelar hockey, så hockeyproffs kanske, siar Adam.

Att eleverna plockar sina framtidsdrömmar från det som finns dem nära är ingen slump menar Birgitta Qvarsell, professor emerita i pedagogik vid institutionen för pedagogik och didaktik på Stockholms universitet.

– Det som är dagsaktuellt i deras liv är det som inspirerar dem och det som händer gör att de tänker som de tänker. Det handlar om saker i skolan och i familjen, och sådant som de läser.

– Skolan är väldigt viktig för dem, inte bara för lärandet utan också för att de träffar andra barn. De hakar på varandras inlägg, inte för att de vill härmas utan för att andras tankar väcker något i dem.

Och att just lärare nämns som ett framtidsyrke är inte oväntat.

– 6- och 7-åringar står väldigt nära sin lärare känslomässigt, att de tar intryck från den personen är naturligt, säger Birgitta Qvarsell.

Vad vill du bli när du blir stor?