ANNONS

Ettorna blir dyrast i Åby ängars nybygge

Efterfrågan på små billiga lägenheter är stor i Vallentuna.

Men när nya hyresrätter byggs på Åby ängar är det ettorna som blir dyrast per kvadratmeter.
ANNONS

Nya hyresrätter är hett efter­längtade i Vallentuna, men de 245 nya bostäderna som ska byggas på Åby ängar av Magnolia bostad kommer inte att byggas så snart som både tjänstemän och politiker i Vallentuna kommun uttryckt förhoppningar om.

– Det kommer att vara under 2015–2016, det är inte definierat ännu. Kommunen måste genomföra vissa typer av arbeten innan vi kommer igång, säger Andreas Rutili, vd vid Magnolia.

De 245 lägenheterna som ska byggas har kommit till genom markanvisning, det vill säga att kommunen säljer eller upplåter mark åt en viss byggherre i ett visst syfte. I det här fallet är villkoret att Magnolia bygger hyresrätter på marken som redan är detaljplanelagd.

Efter en tävling om markanvisningen föll valet på förslaget från Magnolia som enligt sin presentation av projektet ska bygga 245 ”socialt hållbara och väldisponerade hyresrätter som förenklar och förgyller livet, genom tilltalande design, smarta funktioner och attraktiva tjänster.”

Lägenheterna ligger dessutom centralt, nära centrum och kollektivtrafik.

Men att bo i nyproducerade bostäder kostar. De nya lägenheterna kommer att få betydligt högre hyror än kommunens befintliga hyres­bestånd.

Genomsnittshyra för kommunens hyresrätter ligger i dag på 1 200 kronor per kvadratmeter och år. De nya hyresrätterna på Åby ängar kommer att få ett årskvadratmeterpris som varierar mellan 1 600 och 2 100 kronor.

Även om fyrorna har den högsta månadshyran på cirka 11 000 kronor, får den som hyr en fyra det billigaste priset per kvadratmeter och år. Högst hyra per kvadratmeter och år blir det för ettorna.

Hyresnivån har bedömts utifrån en marknadsanalys och från en rekommenderad normhyra från Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

ANNONS
Fakta

Över 9 000 i hyra för en trea

Källa: Magnolia Bostäder

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.