EU-medborgare lever på gatorna

”De hemlösa EU-medborgarna vet att det finns mycket folk i rörelse kring Stureplan, många som arbetar som kan skänka pengar”, säger Arto Muksonen, vid organisationen Crossroads.
”De hemlösa EU-medborgarna vet att det finns mycket folk i rörelse kring Stureplan, många som arbetar som kan skänka pengar”, säger Arto Muksonen, vid organisationen Crossroads.
Allt fler hemlösa tiggare har dykt upp kring Stureplan.

Det är EU-medborgare som sökt sig till Stockholm i hopp om att hitta jobb – men i stället hamnat på gatan.

– De lever ett mycket hårt liv, säger Arto Muksonen, enhetschef på Crossroads.

Stureplan är känt i hela Sverige för sitt uteliv, restauranger och nattklubbar. Den senaste tiden har det även dykt upp allt fler hemlösa kring denna nöjesmetropol.

En vanlig fredagkväll sitter de insvepta i sovsäckar och filtar med utsträckta händer samtidigt som nattklubbsbesökarna går förbi.

Det rör sig om EU-medborgare som kommit till Sverige i hopp om att hitta jobb och ett bättre liv – men som hamnat på gatan, där de tigger eller spelar musik för småpengar.

På Östermalms stadsdelsförvaltning, vid närpolisen och vid hjälporganisationerna i stadsdelen har man märkt en tydlig ökning.

– Jag har själv sett att det är allt fler som ligger i sovsäckar vid Stureplan. De hoppas antagligen att någon full människa från krogen ska slänga en hundralapp till dem. Primärt är det inte missbrukare utan fattiga människor från länder som Rumänien som kommit hit för att söka jobb, säger Anna Krausz, som jobbar på Bryggan, en verksamhet för hemlösa på Östermalm.

På Östermalm räknar man med att det i dag finns ett 70-tal personer som är hemlösa i stadsdelen. Men hur många hemlösa EU-medborgare det finns vet man inte. Enligt Socialstyrelsen är EU-medborgarna den största och snabbast växande grupp av akut hemlösa i Stockholm.

Crossroads bildades av Stadsmissionen för ett år sedan som en råd- och stödverksamhet för hemlösa EU-medborgare.

– De har kommit hit för att det inte finns några jobb ute i Europa. Det är väldigt tufft för dem. De är inte vana vid att vara hemlösa och är inte missbrukare eller narkomaner, säger Arto Muksonen, enhetschef vid Crossroads.

Hittills har Crossroads haft kontakt med mer än 2 500 personer. En enkät bland besökarna visar att 70 procent av de hemlösa EU-medborgarna har en yrkesutbildning, 15 procent har en gymnasieutbildning och 15 procent har akademiska meriter.

– Det är antagligen inte en slump att många kommer till Stureplan. De vet att det finns mycket folk i rörelse där, många som arbetar som kan skänka pengar och det är centralt. Det handlar även om säkerhet när man sover ute, säger Arto Muksonen.

Vid polisen och Östermalms socialtjänst oroar man sig över att de hemlösa EU-medborgarna kan hamna i missbruk och kriminalitet om de är hemlösa en längre tid.

– De är utsatta, helt klart. Och det här är ingen grupp som vänder sig till oss om de råkar ut för brott, säger Wenche Deas Moberg vid Citypolisen.

Enligt en rapport från Rikspolisstyrelsen kan det förekomma människohandel och tvångsarbete bland de hemlösa tiggarna. Men det är något som personalen vid Crossroads inte känner igen.

– När man pratar med dem säger de att det inte finns någon liga som tvingar dem att tigga. Men i de här grupperna, som ofta är familjer, så brukar det finnas en ledare som kan skriva och kan språket bättre och har hand om praktiska saker och ekonomi. Men det är ingen maffia bakom, säger Arto Muksonen.

Fakta

Saknar rättigheter

De största grupperna besökare kommer från Rumänien och Polen. Totalt är 50 procent EU-medborgare och 50 procent från andra delar av världen.

70 procent av besökarna är män i åldern 21 – 46 år.

EU- migranterna saknar möjligheter och rättigheter till stöd och hjälp och de räknas inte med i kartläggning av hemlösheten.

Rätt till ekonomiskt bistånd eller andra insatser har enbart den som har uppehållsrätt och sin hemvist i kommunen.

Krisen i Europa gör att stora grupper människor åker runt i land efter land efter jobb. Rumänien räknar med att 2 miljoner av landets medborgare lever ute i Europa.

Källa: Stockholm stad