Inte minst inom miljö- och klimatområdet påverkar EU-beslut vad som sker i Sollentuna.

– Många olika EU-krav påverkar och ger ramar för vårt arbete. Bland annat finns direktiv inom kemikaliehantering, miljögifter, avfall, luftföroreningar, buller, biologisk mångfald, vattenskydd, energi, klimat och så vidare. Listan kan göras lång, säger klimatnämndens ordförande Jonas Riedel (C).

Vi träffar honom och kommunens vattensamordnare Towe Holmborn vid Segeludden där sanering av ytan mellan utegymmet och själva strandlinjen pågår för fullt.

– Den här och en annan tidigare båtuppläggningsplats längs Strandvägen håller på att saneras under våren. Det finns gammal båtbottenfärg och oljeprodukter i marken. Gamla synder som vi måste ta hand om i dag, för gifterna rinner ner i grundvattnet och även rakt ut i Edsviken vid stora regn, säger Towe Holmborn.

Diger vattenplan

Saneringen är en av totalt 135 åtgärder i kommunens vattenplan som antogs av kommunfullmäktige 2020. Och det är EU:s ramdirektiv som ligger till grund för många av åtgärderna, berättar Jonas Riedel.

– Vi hade troligen genomfört många av åtgärderna ändå men det underlättar att ha EU:s krav i ryggen, då vet vi vad vi måste göra. Dessutom är det bra att kraven finns och gäller alla kommuner för vi är ju många som delar samma vatten, säger han.

När det gäller exempelvis Edsviken har EU satt upp miljökvalitetsnormer för halter av olika ämnen. Först skulle normen vara uppnådd till 2027, men det har ändrats så att alla åtgärder i stället ska vara genomförda 2027.

– Efter det ska normerna vara uppnådda inom tolv år. Det tar lång tid för ekosystem att återhämta sig, säger Towe Holmborn.

– Ja, det tar tid. Samma sak med dagvattendammarna som ska anläggas i Edsbergsparken för att ta bort fosfor i vattnet som rinner ut i Edsviken. Vi börjar med dem, för att stoppa tillförseln, och nästa steg är att ta bort den fosfor som redan finns i vattnet, säger Jonas Riedel.

"Ganska konkret"

Det finns en rad andra miljökrav från EU, utöver de som handlar om vattenkvalitet i olika former, men många av dem är mer abstrakta.

– Det är bra med vattenfrågor för det blir ganska konkret. Som med Edsviken. Jag tror att alla som bor här vill att vattnet ska vara rent och att ekosystemet ska vara i balans. Man ska kunna bada och fiska här, säger Jonas Riedel.