När Mitt i frågar Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande om exempel på beslut i EU som påverkat hennes vardag tar hon ett som engagerat nyligen: Ett gammalt arbetstidsdirektiv som implementerats i nya kollektivavtal i Sverige.

Direktivet har gjort att räddningstjänsten och vårdverksamheten har varit tvungna att planera om sina scheman. Något som satt krokben för vissa verksamheter, menar hon.

– Det har blivit en konstig implementering i vissa avseenden, säger Hanna Bocander.

Anmäldes av sjuksköterska

Från oktober började det nya direktivet gälla i Sverige.

Reglerna ska säkra minsta dygnsvila. Varje medarbetare ska ha minst elva timmars sammanhängande vila under ett dygn. Direktiv är inte nytt utan klubbades redan 2007. Det började gälla i år efter att en ambulanssjuksköterska anmält Sverige till EU-kommissionen.

Inga större kostnader

Totalt har Danderyds kommun tre LSS-boenden och fyra vård- och omsorgsboenden.

Det nya direktivet har dock bara lett till mindre justeringar på dessa, berättar Britt-Marie Ekström, socialförvaltningens direktör.

Inga större omkostnader.

– Det är ett par LSS-verksamheter med sovande jour som har fått arbeta om sina scheman. Det har haft en viss påverkan hos kommunens verksamheter, eftersom vi som arbetsgivare behöver arbeta in de nya reglerna i vår verksamhet.

Svårare med krisövning

I vissa fall kan det försämra kommunernas krisarbete, menar Hanna Bocander (M) som är vice ordförande för Storstockholms brandförsvar.

Exempelvis att planera övningar som sträcker sig över ett dygn. Det går att söka dispens –– men i längden är det ingen hållbar planeringsförutsättning, menar hon.

– Räddningstjänsten måste ha möjlighet att vara flexibla i sin schemaläggning för att möta en föränderlig riskbild, det är svårare nu, säger Hanna Bocander (M).

Storstocksholms brandförsvar har fått dispens från regeln i år.

– Det måste sökas dispens varje år. På längre sikt ställer det till det, om man ska ha övningar, eller liknande, som sträcker sig över ett dygn.

Viktigt val

Den 9 juni är det EU-val.

Ett lika viktigt val som riksdagsvalet, menar Bocander.

– Mycket av det som förändras är lagstiftning från Europaparlamentet. Det är minst lika viktigt, säger hon.