ANNONS

Europa riktar blicken mot Globen

De planerade områdena Slakthusområdet och Årstafältet tar stora kliv framåt i år. I Årsta och Enskede införs parkeringsavgifter till hösten. Och i maj riktas hela Europas blickar mot Globen, under Eurovision song contest.
ANNONS

Presidentval i USA, OS i Rio de Janeiro och nya Panamakanalen som öppnar. Det händer mycket i världen 2016 – och även en hel del på hemmaplan. Den 14 maj riktas världens – eller åtminstone Europas – blickar mot stadsdelen. Då hålls Eurovision­festivalen i Globen.

Sandra Lundblad bor i Gamla Enskede. Hon ser fram emot evenemanget.

– Det är kul att allt inte hamnar på Friends, utan att en del är kvar här i området.

Hon ska själv inte gå på festivalen i Globen.

– Nej. Däremot funderar vi på att hyra ut lägenheten. Antingen över helgen eller hela veckan. Vi har familj i stan som vi kan bo hos, och pengarna man får in kan ju täcka hela månads­hyran.

Vad ser du mer fram emot 2016?

– Jag hoppas att det äntligen ska börja hända saker i Slakthusområdet. Det har varit mycket snack, men det har inte hänt särskilt mycket. Det vore kul om det blir lite restauranger där. Jag tror också att det är bra om det sker innan bostäderna byggs, då kommer fler att vilja flytta dit.

Planerna för det nya Slakthusområdet är ute på samråd till den 1 februari. Industriområdet ska bli en stadsdel med innerstadskaraktär. Här ska 4 000 bostäder, flera förskolor och ett restaurangkluster rymmas.

Flera storabostadsprojekt är på gång. På sikt ska Slakthusområdet hänga ihop med Årstafältet och Östberga.

ANNONS

På Årstafältet planeras för ett nytt område med 6 000 nya lägenheter för 15 000 invånare. Hela utbyggnaden beräknas ta 15 till 20 år. Detaljplanen för den första etappen av det omstridda bygget antogs i slutet av november 2015. Staden hoppas kunna påbörja förberedande mark- och gatuarbeten under 2016.

I trafiken händer det saker redan i år. Östberga drabbas hårt av bussindragningarna, redan nu i januari. Bilisterna påverkas i stället av de parkeringsavgifter som med största sannolikhet införs i Årsta och Enskede, i höst. Syftet är att få fler lediga parkeringsplatser.

Från och med januari gjorde SL neddragningar i busstrafiken för att spara pengar. Östberga drabbas hårt. Bland annat sker neddragningar på linjerna 134, 144 och 168.
Den 14 maj är det dags för Eurovision song contest i Globen. 200 miljoner tv-tittare följer musikfesten som pågår i en hel vecka. Stockholms stad söker just nu volontärer till evenemanget.
Stadsmuseet är på vift under två år. 2016 flyttar museet till Östberga. Här ska man ordna stadsvandringar och andra aktiviteter under året. Barn från fritidsklubben ska vara testpiloter för nya utställningar i museets regi.
Detaljplanen för den första etappen av Årsta­fältet antogs i november. Här är perspektivt från sydost med den föreslagna bebyggelsen i etapp 1. Området ligger centralt på Årstafältet och är av stor betydelse för att väva samman Årstafältet med Valla gärde.
Till hösten kan det vara slut med gratis parkering i Årsta, Enskede och Johanneshov. Syftet är att öka antalet lediga parkeringsplatser. Staden vill införa boendeparkering med en avgift på 500 kronor i månaden. Kommunfullmäktige väntas ta beslut om de nya reglerna i juni.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.