Min lokala hjälte

Europas bästa bagarcoach

Bagaren och bagarcoachen Tobias Bergstrand är hemkommen efter bagar-VM. Nu laddar han inför säsongsöppnandet av sitt bageri på Utö. ”Förhoppningsvis kan det snart bli lite konditori även på bageriet”, säger han.
Bagaren och bagarcoachen Tobias Bergstrand är hemkommen efter bagar-VM. Nu laddar han inför säsongsöppnandet av sitt bageri på Utö. ”Förhoppningsvis kan det snart bli lite konditori även på bageriet”, säger han.
Sverige är bäst i hela Europa på att baka. Bakom VM-framgången finns en 30-åring från Utö.

– Jag sov tre timmar på två dygn, säger Tobias Bergstrand.

Bagar-VM i Paris i förra veckan blev en succé för det svenska bagarlandslaget och 30-årige Tobias Bergstrand, ägare av Bageriet på Utö.

Sverige blev bäst i Europa med sin fjärdeplats. Slagna bara av Japan, USA och Taiwan – och före förhandsfavoriterna Frankrike.

– Det känns lite blandat. Vi såg att Frankrike inte riktigt kom upp i tillräcklig nivå och kände att vi hade chansen till pallplats. Men jag är jävligt glad, jävligt stolt, över fjärdeplatsen. Man blir väldigt motiverad till att fortsätta, säger Tobias Bergstrand, som i coachningsrollen ansvarade för att bagarkollegan Moa Brink inte missade en enda detalj i bakeriet.

– Jag höll koll på tider, ugnstemperatur, salt, ja, allt, så hon inte glömde någonting. Det handlar om att stressa på den som bakar. Man är helt mentalt slut i den rollen, säger Tobias Bergstrand och skrattar åt det faktum att han sov tre timmar på två dygn.

I över ett år har Tobias Bergstrand förberett sig, på ledig tid, med sina landslagskollegor på ett bageri i Rotebro i Sollentuna. Väl i Paris tävlade Sverige mot elva andra länder i kategorierna salt tilltugg, dekorbröd, söta bröd och matbröd.

Åtta timmar fick landslagen på sig att leverera. Och till slut handlade allt om minuter.

– Vårt dekorbröd rasade 10 minuter innan bedömning. Lite missöden från vår sida, vi var egentligen inte så många poäng bakom Taiwan på tredjeplatsen.

Att Japan och Taiwan tog topp-tre-placeringar var annars ingen överraskning, snarare tidens trend, enligt Tobias Bergstrand.

– Asiaterna är väldigt duktiga i tävlingar. Och det japanska landslaget hade tränat heltid, åtta timmar om dagen, i ett helt år. Vi från Sverige har ju egna bagerier vid sidan om landslaget. Vi har tränat fyra dagar i veckan tillsammans det sista halvåret, ändå är det långt från den tid japanerna lagt ned.

Tobias Bergstrand, som själv mest är inriktad på sött bröd och dekorbröd, vann nyligen guld på Nordiska mästerskapen med Sverige – då som bagare mitt i hetluften.

Han har nu varit med i landslaget i två år.

– För mig personligen var Nordiska mästerskapet större. Men denna fjärdeplats är ju det största för laget. Detta är en enorm lagsport och vi har en extremt bra sammanhållning. Med all träning vi lagt ner så var det skönt att det inte blev någon niondeplacering, säger han.

Snart öppnar han själv sitt bageri på Utö igen.

Från och med maj håller han säsongsöppet fram till i höst, för att sedan öppna i december igen.

Det blir något annat det, än middagar, officiella prisutdelningar – och jubel – i ett vårligt Paris.

– Fjärdeplatsen har inte riktigt satt sig än och jag har inte riktigt landat. Känslan i kroppen är att vi kommer att göra ännu bättre ifrån oss nästa gång.

Fakta

Bagar-VM

Arrangeras vartannat år i samband med den stora bagerimässan Europain & Intersuc i Paris.

Europain & Intersuc anses av branschen vara bageri- och konditorvärldens största evenemang.

Här återfinns konditorer, bagare och bakintresserade från hela världen.

Under 2010 deltog 650 utställare och drygt 80 000 besökare.