ANNONS

Europaskolan krävs på vite

Europaskolans förskolor riskerar vite efter allvarlig kritik.
Europaskolans förskolor riskerar vite efter allvarlig kritik.
Stockholm stad kräver Europaskolans förskolor på Renstiernas gata och på Luntmakargatan på vite om sammanlagt 450 000 kronor.

Anledningen är kritik från 2011 om att förskolorna haft för många barn inskrivna, saknat behörig personal och haft brister i dokumentationen.
ANNONS

Utbildningsförvaltningen gjorde inspektioner dels på förskolan Lilla Europaskolan på Renstiernas gata på Södermalm och förskolan Europaskolan på Luntmakargatan i Vasastan redan 2011.

Då uppmärksammades bland annat att förskolorna hade fler barn inskrivna än vad deras tillstånd medgav och att personal inte hade förskollärarutbildning. Personal hade också anställts innan man hunnit kontrollera deras registerutdrag från belastningsregistret.

Skolorna styrs utifrån läroplanen för International Baccalaurate, PYP- Primary Years Programme. Vid förvaltningens besök fanns inte några dokument som visade hur förskolorna följde svenska läroplanen, och man kunde därför inte bedöma hur de uppfyllde de nationella målen för förskolan.

Förvaltningen såg även brister i hur skolan dokumenterat utbildningen och förskolornas mål.

Två år senare krävde utbildningsnämnden att huvudmannen för skolorna skulle betala ett vite på totalt 450 000 kronor om bristerna på de båda förskolorna inte hade åtgärdats före den 1 augusti 2014.

Europaskolan överklagade beslutet till förvaltningsrätten som gav Stockholms stad rätt. I höstas beslutade även Kammarrätten att inte pröva fallet – och nu är ärendet tillbaka hos förvaltningsrätten där staden nu kräver att vitet ska betalas.

– Det är allvarligt att vi tvingats till att utkräva vite. Efter att ha fått ett förläggande så får alla verksamheter en tid på sig att åtgärda bristerna, men det har man inte gjort här, säger Marianne Natéus, tillförordnad avdelningschef på utbildningsförvaltningen.

Hur ser ni på att detta dragit ut så länge på tiden?

– Det är allvarligt och jättetråkigt, framförallt att man inte åtgärdade bristerna sedan vårt tillsynsbeslut. Det är trots allt huvudmannen som ansvarar för att de följer de kvalitetskrav som staden ställer på en förskola, säger Marianne Natéus.

ANNONS

Hur kommer det sig att ni satte ett så högt vite?

– Det är en sammantagen bild av bristerna, sedan är det upp till förvaltningsrätten att bedöma allvarlighetsgraden av bristerna och döma ut ett belopp. Så det kan både bli högre och lägre, säger Marianne Natéus.

Anette Parts, en av Europaskolans ägare, svarar kortfattat via mejl att i dag är alla brister nu är åtgärdade.

I domen hos förvaltningsrätten gör ägarna gällande att de rättat till vissa brister och att de inte kunnat påverka andra, som bristen på utbildade förskollärare, som de menar beror på att det är brist på kompetent personal i hela länet.

Fakta

Kritiserad friskola

Europaskolan driver skolor och förskolor på Södermalm och i Vasastan. De har varit i blåsväder flera gånger.

2008 hotade fackförbundet Kommunal med blockad eftersom skolledningen inte ville teckna kollektivavtal för sina anställda. Blockaden avblåstes senare då ett kollektivavtal kom till stånd.

2009 riktade Skolinspektionen kritik mot Europaskolan på Gotlandsgatan på Södermalm. Kritiken riktades sig bland annat mot att skolan lät göra tester vid antagning och mot att man hade brister i stöd till barn med särskilda behov.

2011 framförde utbildningsförvaltningen kritik efter inspektion på Europaskolans förskolor på Renstiernas gata och på Luntmakargatan: fler barn var inskrivna än tillståndet medgav och personal saknade utbildning och hade inte kontrollerats i belastningsregistret.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.