Det preliminära resultatet för EU-skolvalet 2024 visar att Moderaterna fick flest röster bland eleverna i Stockholms län, medan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tog andra och tredje plats.

Noa Cortinez Samenius, distriktsordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm, poängterar att unga är de som påverkas mest av dagens samhällsproblem.

– De ser kriminaliteten, de får uppleva den tuffa arbets- och bostadsmarknaden. Därför tror jag att de söker sig till Moderaterna, som har konkreta och offensiva politiska lösningar, säger han.

"Vill se hårda tag"

Bland högstadieeleverna toppade SD röstningen i länet. Även i Stockholms stad hamnade de i topp. Gruppledaren Gabriel Kroon (SD) tror att han vet varför så många unga lägger en röst på partiet.

– Många unga har blivit bestulna på sin jacka eller tvingats gå förbi kriminella gäng som hänger i centrum. Det finns en stor otrygghet och man vill se hårda tag mot de som förstör, säger han.

S blev tredje största parti med 16,69 procent i länet, medan man i Huddinge blev största parti. I några kommuner sticker resultaten ut, däribland Sollentuna där V blev största parti, och Sigtuna där SD tog hem vinsten.