ANNONS

Eva hamnade mitt i ett kaos

Eva Selin hamnade mitt i derbymarschen förra måndagen. Hon ifrågasätter varför det accepteras. Här tillsammans med Robert Kindroth, inspektör och tillförordnad kommunpolis.
Eva Selin hamnade mitt i derbymarschen förra måndagen. Hon ifrågasätter varför det accepteras. Här tillsammans med Robert Kindroth, inspektör och tillförordnad kommunpolis.
Flera röster höjs nu mot de stora derbymarscherna. Årstabon Eva Selin tvingades i förra veckan söka skydd i en butik tillsammans med gråtande barn och deras föräldrar.

– Jag skulle likna det vid en krigszon, säger hon.
ANNONS

Förra måndagen hölls fotbollsderby mellan Hammarby och Djurgården.

Samtidigt som supportrar var på väg till matchen var Eva Selin på väg hem från jobbet, och hamnade mitt i en spontan marsch på Götgatan på Södermalm.

– De tog upp hela gatan och det var smällar, rök och skrik längs hela gatan, säger hon.

För att komma undan tumultet tvingades hon söka skydd i en butik tillsammans med gråtande barn och deras föräldrar.

– Barnen var rädda och föräldrarna ville bara hem. Det var gapande, skrikande, fulla och arga personer som tog hela gatan och staden i besittning.

Det tog två timmar för Eva att ta sig hem. Hon säger att hon fick skäll på tunnelbanan när hon ifrågasatte supportrarnas beteende.

Nu tycker hon att något borde göras – och hon är inte ensam.

Enligt Robert Kindroth, inspektör och tillförordnad kommunpolis, kommer brev, samtal och mejl med klagomål från både butiksägare och privatpersoner efter nästan varje derbymarsch av den här typen.

Han menar att problemet är att det inte finns någon arrangör som står bakom.

ANNONS

– Så här ska det självklart inte behöva vara, och vi kan bara beklaga. Man är ju rädd att ett knallskott ska hamna i en barnvagn. Vi jobbar på olika fronter och har olika strategier för det här. Det är en attitydfråga och en kulturändring som behöver göras.

I april vid säsongens första fotbollsmatch hålls varje år en planerad marsch för Hammarby-supportrar mot Tele 2 arena, via Götgatan.

En marsch där tusentals supportrar sluter upp och marscherar tillsammans. Den här marschen var dock spontan.

Jakob Uddeholt, supporter liaison officer för Hammarby fotboll, berättar att den uppstod för att supportrarna blev stoppade av polisen på väg ner i tunnelbanan.

– I normala fall, vid våra planerade marscher, för vi en dialog med både polisen och staden för att det ska drabba tredje part så lite så möjligt, säger han.

Men många upplever ändå att det är oroligt runt match och marsch, vad kan ni göra mer?

– Vi jobbar bland annat för att ordna familjeaktiviteter runt derbymatcherna. I september blir det familjdag på Medborgarplatsen till exempel.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.