Eva-Lis möttes av glaskross och kaos

Eva-Lis Shottenius berättar att tjuven eller tjuvarna tog sig in genom ett större hål i fönsterglaset.
Eva-Lis Shottenius berättar att tjuven eller tjuvarna tog sig in genom ett större hål i fönsterglaset.
När Eva-Lis Schottenius, 88, kom hem upptäckte hon glas över hela köksgolvet. Hon insåg snabbt att tjuvar varit framme.

– Hade jag bara fått tag på dem hade jag slagit dem med käppen. Mig skrämmer man inte så lätt, säger hon.

88-åriga Eva-Lis Schottenius i Trollbäcken visar köksdörren där en eller flera tjuvar nyligen tog sig in medan hon var i väg och ­spelade sambacanasta i början av maj.

Överallt inne i köket låg glassplitter och mitt i allt en sten.

Ingången vetter mot trädgården och bara en enda granne hade kunnat höra eller se vad som pågick.

Men allt hade hänt på dagtid, och han var inte hemma.

Inne i Eva-Lis sovrum hade ­tjuvarna dragit ut varenda låda och allt de ratat låg utrivet på golvet i en enda röra.

– Det var kaos här inne och de fick nog med sig en hel del av ­värde. Men jag var mest orolig för att de skulle ha förstört det piano som min dotter spelade på medan hon levde. Men det var som tur var helt orört, säger hon.

De senaste tre åren har varit ­dystra för Tyresö sett till mängden inbrott och inbrottsförsök i bostäder. 2014 gjordes 131 anmäln­ingar – den högsta siffran sedan millennieskiftet. 2015 ­började bättre, men urartade i maj då det begicks elva inbrott de ­första elva dagarna.

– Skulle vi ha samma frekvens året om skulle vi vara uppe i 365 per år och så kan vi verkligen inte ha det, säger Conny Hellqvist, tillförordnad gruppchef för lokal­polisområde Tyresö.

Han och hans kolleger var övertygade om att det var samma ­gärningsmän som låg bakom ­inbrotten. Misstankar riktades snart mot en ung man från Tyresö.

– Alla inbrotten begicks under dagtid mot villor och radhus. Då tänkte vi att det måste vara ­personer med anknytning till ­Tyresö. Varför skulle någon orka åka fram och tillbaka dag in och dag ut? resonerade han.

Förra onsdagen, efter spaningsarbete, gjordes ett tillslag mot en lägenhet i centrala Tyresö. Där ­hittade polisen stöldgods från flera av inbrotten.

Fyra personer greps, men släpptes efter två dagar på order av åklagare. På sin Facebooksida skrev ­Tyresöpolisen då: ”Dags att hålla ögonen öppna, låsa och larma era bostäder. Åklagaren beslutade på fredagseftermiddagen att släppa samtliga inbrottstjuvar på fri fot. Inte ens ett försök till häktning.”

– Vi hade förstås hoppats att de som vi tog in skulle sitta ­inspärrade under utredningen, men åklagarna gör bara sitt jobb. Vi har i alla fall sett att inbrotten minskat efter ingripandet, säger Conny Hellqvist.

Samma sak hände i september förra året, då två tonårspojkar tog en lokal tjuv på bar gärning – en man som strax därpå begick fler brott.

Förklaringen från åklagaren var då att det måste finnas en risk för att utredningen påverkas, de ­misstänkta lämnar landet eller att de nyligen dömts för liknande brott i nära tid för att de ska häktas.

Nackapolisen fortsätter nu ­arbetet med att koppla de misstänkta unga gärningsmännen till inbrotten. Om de lyckas skulle det kunna förbättra polisens statistik som de senaste åren legat på ­mellan ett och åtta uppklarade bostadsbrott per år.

– I och med att flera av ­gärningsmännen är under 18 samarbetar vi med lokalpolisen, men vi jobbar mot att lösa det, säger Tore Christiansson, förundersökningsledare vid Nackapolisen.

Efter inbrottet för två veckor ­sedan har Eva-Lis Schottenius gått omkring och undrat om hon så småningom ska drabbas av rädsla eller någon form av chock, men hon har hela tiden sovit gott om natten.

– Jag är väl för robust för att bli rädd. Jag är glad att jag har det glada sinnelaget som jag har, säger hon.

Jag var mest orolig för att de skulle ha förstört det piano som min dotter ­spelade på medan hon levde.Eva-Lis Shottenius, 88