Nio står utan hem efter branden i Upplands Väsby

Två fastigheter totalförstördes och ytterligare två är svårt vatten- och rökskadade efter ännu en radhusbrand i Upplands Väsby natten till fredag.
42 boenden evakuerades under den sena torsdagskvällen och nio av dem kommer inte kunna återvända till sina hem.

Det var strax efter klockan 22 som larmet kom in på torsdagskvällen.

En fullt utvecklad brand hade tagit fart i en radhuslänga på Lohäradsvägen i Upplands Väsby. Minuter senare var räddningstjänsten på plats och kunde inleda evakueringen av de boende i längan.

Totalt evakuerades 42 personer under kvällen. Ambulanspersonal fanns på plats, men samtliga boenden undkom skador.

– Det ligger en liten förskola i närheten som öppnade upp för de boende. Det var en snabb evakuering, säger Stefan Malmberg, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Radhusbrand Upplands Väsby

Räddningstjänsten är fortsatt på plats på fredagsmorgonen. Foto: Peter Sincic.

Startade på kattvind

Under natten och morgonen jobbade sedan ett 40-tal brandmän för att få kontroll över lågorna som spritt sig via en kattvind i en av fastigheterna.

Tidigt på fredagsmorgonen var branden under kontroll, men räddningstjänsten blir kvar för släckningsarbete.

Mitt i:s reporter på plats vittnar om en radhuslänga som fortfarande pyr av rök. Nyfikna omkringboende har letat sig till platsen för att titta på skadorna.

En sur lukt omger området och runt omkring fastigheterna ligger räddningstjänstens utrullade slangar.

– Vi är nöjda med vår insats, att vi lyckades begränsa branden så bra, säger Lars-Erik Kron, räddningsledare på platsen.

Nio står utan hem

När det gäller skadorna på radhuslängan är två fastigheter totalförstörda. Ytterligare två fastigheter – intill dessa – är svår vatten- och rökskadade.

– Men i dessa två är allt lösöre intakt, säger räddningsledaren Lars-Erik Kron.

De nio boende i dessa fastigheter kommer inte kunna återvända till sina hem i närtid. De övriga 33 har under den tidiga fredagsmorgonen fått tillträde till sina bostäder igen.

– Försäkringsinspektörerna är på på plats för att inventera skadorna, och vad jag kan förstå så kommer hela längan att bli en byggarbetsplats, säger Lars-Erik Kron.

Andra radhusbranden på kort tid

Det är oklart vad som startade branden, men i väntan på teknisk undersökning rubricerar polisen ärendet som mordbrand. De berörda fastigheterna är tillsvidare avspärrade, skriver polisen på sin sajt.

Det är den andra stora radhusbranden i Upplands Väsby på kort tid. I slutet av januari i år totalförstördes två fastigheter i en radhuslänga i Skälby.