Han evakuerades från branden

Narongsak Polsiri, boende i det branddrabbade huset, tror att han kommer att få komma tillbaka till lägenheten under eftermiddagen.
Narongsak Polsiri är en av dem som var tvungen att fly från sin lägenhet i natt på grund av branden. Men om han har tur så kan han återvända till den i eftermiddag.
Tio personer fick föras till sjukhus efter branden i ett lägenhetshus i Bro på tisdagsnatten. Många fler var tvungna att evakueras. Narongsak Polsiri är en av dem.
– Vi tittade ut och det var det fullt med blinkande ljus, säger han om ögonblicket då han fick reda på att det brann.

Det var en vän som bor i huset mitt emot som ringde och varnade dem om branden tidigt på tisdagsmorgonen.

Till en början var det oklart vad de skulle göra.

– Jag såg till att alla dörrar var stängda i lägenheten. Sedan frågade vi en polis om vi skulle evakuera men de sa åt oss vi inte behövde, berättar Narongsak Polsiri.

Men bara 40 minuter senare var de tvungna att göra det och de som alla andra i fastigheten evakuerades till fritidsgården vid Broskolan.

Runt klockan 11 på tisdagen var han en av flera som såg på medan räddningstjänsten fortsatte med sitt släckningsarbete. Trots att Narongsak Polsiri och hans familj med stor sannolikhet får flytta tillbaka under eftermiddagen så har branden påverkat dem starkt.

– Det känns jobbigt. Lägenheten klarar sig och vi har inte blivit skadade. Men vi hade en del saker på vinden, som säkert är borta. Fast det är ju människor som har drabbats mer, säger han.

LÄS MER: Se film från branden i natt

Taket rivs på det brandskadade lägenhetshuset i Bro.

Taket rivs på det brandskadade lägenhetshuset i Bro.

Branden började i en av lägenheterna högst upp i hyreshuset. Den spred sig sedan till en grannlägenhet och upp till vinden. Alla boende evakuerades men det är oklart exakt hur många det är.

– Elden spred sig ganska snabbt.  Både till vinden och till grannlägenheten. Tio personer har också förts till sjukhus. En del av dem med rökskador och fem personer har fallskador efter att de behövt hoppa från balkongerna, säger Robin Haglund, räddningsledare från Storstockholms brandförsvar.

Runt klockan 11 på tisdagsförmiddagen var branden under kontroll men det har brunnit kraftigt på vinden och räddningstjänsten ville då ännu inte gå in för att fortsätta med eftersläckningsarbetet.

För att lyckas med det valde räddningstjänsten att ta bort taket.

– Vi lämpar av taket med hjälp av mobilkran och sedan ska vi gå över taket för att se till att det inte finns några glödbränder kvar, säger Robin Haglund.

Enligt honom kommer det dröja ett bra tag innan en del av lägenheterna kan användas.

– De två trapphusen (närmast Råbyskolan, reds. anm.) kommer alla behöva saneras och renoveras helt, de kommer inte kunna flytta tillbaka på ett bra tag, säger Robin Haglund.

Han tror dock att de boende i de två andra trapphusen kan komma tillbaka under eftermiddagen. Men att det först kommer att behövas ut röklukt.

Vid Mötesplats 38 på Råbystigen finns under dagen Svenska kyrkans personal på plats för att ge stöd.

På sin hemsida skriver polisen att de har inlett en förundersökning om mordbrand och ska utreda brandorsaken så fort det är möjligt för polisens tekniker att arbeta på platsen.