70 evakueras när Stadsbiblioteket renoveras

När biblioteket renoveras måste personalen, och böckerna, flytta på sig.
När biblioteket renoveras måste personalen, och böckerna, flytta på sig.
70 anställda och tusentals böcker måste flyttas när Stadsbiblioteket renoveras.
Nu pågår en intensiv jakt efter nya lokaler.
– Vi har inte genomfört en så här stort projekt sedan 20-talet, säger Katti Hoflin, stadsbibliotekarie.

Stadsbiblioteket ska renoveras. Men på vilket sätt står ännu inte klart. Just nu utreder staden två alternativ –  en expansiv ombyggnation som innebär att biblioteket tar över lokalerna längs Sveavägen, eller en renovering av befintliga lokaler.

– Vi håller tummarna för en förnyelse. Stadsbiblioteket är ett kulturarv som måste tas in i framtiden, säger Katti Hoflin, stadsbibliotekarie.

Vill hitta en central plats

Även om renoveringen dröjer behöver staden en plan för var verksamheten ska bedrivas under tiden. 70 anställda och tusentals böcker och material måste flyttas till tillfälliga lokaler från och med 2018.

– Det här är ingen liten potatis. Vi har inte genomfört en så här stort projekt sedan 20-talet. På Stadsbiblioteket finns den stora samlingen, men också saker som är väsentliga för biblioteksstrukturen i hela staden. Nu måste vi klura på hur vi ska hitta bra tillfälliga lokaler så att vi kan behålla en biblioteksservice för stockholmarna, säger Katti Hoflin.

Ett alternativ är att flytta verksamheten till Kulturhuset, vilket kan bli problematiskt eftersom Kulturhuset stänger mellan 2019 och 2020. Än finns inga konkreta förslag på andra lokaler.

– Vi härbärgerar flera tusen personer på Stadsbiblioteket, så vi kan inte bara stänga. Vi behöver hitta en central plats i staden att vara på, säger Katti Hoflin.

”Risk att de mindre biblioteken svämmar över”

En sak är säker: evakueringen kommer att ställa höga krav på de mindre biblioteken.

– När vi flyttade Tranströmerbibliotekets verksamhet till Söderhallarna blev det en mycket större belastning på andra bibliotek. När det är så många böcker som ska lämnas och lånas finns en risk att de mindre biblioteken svämmar över, säger Katti Hoflin

Om allt går enligt tidsplanen flyttar Stadsbibliotekets in i nya, renoverade lokaler 2021.

Vad säger personalen om att de måste flytta?

– Renoveringen av Stadsbiblioteket har diskuterats länge, så de flesta är väldigt luttrade. De har vetat om att det här ska hända under en lång tid, säger Katti Hoflin.