Min lokala hjälte

Här är skräckens hus i Trollbäcken

Evy Wallinder med barnbarnen Elin, 12 år och Maja, 9 år.
Evy Wallinder med barnbarnen Elin, 12 år och Maja, 9 år.
Hos Evy Wallinder i Trollbäcken firas halloween med råge. Nyfikna vallfärdar till hennes trädgård som är full av hemskheter.

En blodig avhuggen hand ligger på en stubbe bredvid en yxa. Döden välkomnar besökarna på uppfarten till Evy Wallinders hus på Johan Mickels väg i Trollbäcken. Två skelett inspärrade i en bur står brudpar medan spindelväven hänger tät på buskarna.

Det är en bråkdel av de hemskheter som möter dem som vågar sig förbi Evys hus i dag, måndag. För det i dag – och bara i dag –  som någon är välkommen att plinga på i skräckens hus, som Sveriges Radio hade ett inslag om i morse.

– Det är ju bara i dag det är halloween, det är jag väldigt hård med. Jag har blivit sponsrad med trettio kilo godis som väntar på dem som kommer hit. Det kommer nog att gå åt, säger Evy, 66 år, när Lokaltidningen Mitt i hälsar på under måndagseftermiddagen.

Allt började för sex-sju år sedan.

– Jag är uppvuxen i Kanada så det har alltid funnits en tradition att fira halloween för mig. När fick jag barnbarnen – Elin, Maja, Rasmus och Nikita – då började jag i liten skala här hemma. Sedan har det bara accelererat. Man måste överträffa sig själv, så är det.

Ryktet om hennes trädgård har spridit sig. Minst sagt. Hundratals bilar har kört förbi hennes hem i helgen.

– Nu är det lugnet före stormen. När skymningen lägger sig kommer det att braka loss, säger Evy på måndagseftermiddagen.

Det tar veckor att göra allt i ordning inför den stora dagen. Hon tillverkar en hel del dekorationer själv. Släkt och vänner fyller på med presenter  – och vissa hjälper också till under kvällen. Barnbarnen Maja Essmar, 9 år, och Elin Essmar, 12 år, är till exempel utklädda och kommer att skrämma besökarna som vågar sig in i trädgården.

Varför gör du det här?

– Det är ju väldigt kul och det är helt fantastiskt att få sådan feedback, att höra barn säga ”Det här är det bästa huset i hela världen”. Då känner jag att det är värt varenda minut, säger Evy.