Ex-stjärnans bästa simtips

Gunilla Rasmuson vann 13 SM-guld som elitsimmare. Nu vill hon uppmuntra äldre till att träna masterssimning.
Gunilla Rasmuson vann 13 SM-guld som elitsimmare. Nu vill hon uppmuntra äldre till att träna masterssimning.
För 36 år sedan deltog hon i OS i Montreal. Då hade hon redan vunnit 13 SM-guld.

I dag är Gunilla Rasmuson, 55, masterssimmare och rekommenderar det till alla andra ”gubbar och gummor”.

Enligt Gunilla Rasmuson finns det ingen bättre träning för gubbar och gummor än simning. Det är väldigt snällt mot kroppen.

– Men vi känner oss inte gamla. Vi voltar och far runt som sjutton på träningarna. Är du otränad och simmar som vi gör får du ont i hela kroppen efteråt. Man tränar varenda muskel, lägger hon till.

Hon pratar om masterssimning. En mer varierad tävlingsform av simning för den som är mellan 25 och 100 år, eller ännu äldre. Men i Täby, där Gunilla tränar, är de flesta av klubbens masterssimmare runt 45–50 år.

Men man behöver inte tävla för att simma med Täbygänget. Och vem som helst kan lära sig, menar Gunilla Rasmuson.

– De som tränar med oss håller alla olika nivåer. Det är variationen som är så rolig. Vi är allt från gamla elitsimmare till personer som kommer direkt från en crawlkurs till oss.

Skillnaden mellan träningarna med masterssimmarna jämfört med vanligt motionssim är enligt Gunilla att de simmar mer varierat, och därför tränar hela kroppen.

– Och så är det gemenskapen såklart. Det är kul att tävla, men framförallt är det väldigt trevligt runt omkring. Vi är en härlig blandning av människor där alla har olika yrken och bara har simningen gemensamt. När vi träffas är det ingen som pratar om jobb utan vi har vår egen grej.

När Gunilla fortfarande gick på gymnasiet tävlade hon på landslagsnivå. Precis som hennes mamma innan henne, och dottern Cecilia Rasmuson efter henne.

Faktum är att alla Gunillas fyra barn har tränat simning på olika nivåer. Men att de skulle göra det var inte självklart.

– Jag har inte alltid tyckt att simning är kul. När jag precis hade slutat tänkte jag att mina barn aldrig skulle simma. Det blir så när man håller på så pass mycket som jag gjorde.

Men Gunilla ändrade sig. Hennes barn började simma och själv började hon hjälpa till som tränare i Täby. Sedan blev hon övertalad av masterssimmarna att börja tävla med dem efter ett uppehåll på över 25 år.

Nyligen tävlade hon i sju grenar i masters-SM. I sex av dem slog hon Sverigerekord i åldersklassen 55 till 60 år. Ett av rekorden var också bäst i Europa, och ännu har hon inga planer på att sluta.

– Min dotter har sagt att hon också ska börja med masterssimning. Då sa jag att hon får hjälpa mig upp på startpallen i framtiden.

Fakta

Gunillas tips

Gör något som du tycker är roligt.

Träna inte för långa pass. Hellre korta och många än få och långa.

Träna med andra för gemenskapen.

Träna varierat, inte monotont.

Fakta

Simmande fyrbarnsmamma