Exakt här vill Liberalerna se en staty av Anna Whitlock

Här på Iversonsgatan tycker Liberalerna att man borde ställa en staty av Anna Whitlock.
Här på Iversonsgatan tycker Liberalerna att man borde ställa en staty av Anna Whitlock.
Liberalerna har föreslagit en staty av kvinnorättskämpen Anna Whitlock på Östermalm.

Nu har man fått svar på motionen, men partiet är inte nöjt utan pekar ut platser där statyn skulle borde stå.

Kvinnorättskämpen Anna Whitlock borde få en staty i närheten av Eriksbergsgatan där Whitlockska samskolan låg. Det föreslog flera liberaler i Stadshuset i fjol.

Nu har borgarrådet Roger Mogert (S) svarat på förslaget. Han skriver att stadsbyggnadsnämnden under året utreder ett skyltprogram som ska markera platser där viktiga stockholmare verkat. Och där menar han att Anna Whitlock mycket väl skulle kunna få plats.

Men Liberalerna vill ha tydligare besked och framför allt en staty. Därför föreslår partiet nu två platser där man menar att statyn skulle kunna stå utan större problem.

– Ska det hända något i den här frågan behöver staden bestämma sig för en plats. Nu föreslår vi två konkreta och genomförbara platser, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Den första platsen är vid entrén till Whitlockska samskolan på Eriksbergsgatan. Den andra platsen är på Iversonsgatan ett stenkast från skolbyggnaden.

– Anna Whitlock är förebilden bakom SVT:s Fröken Frimans krig. Hon var en liberal pionjär och en rösträttskämpe. Hennes gärning förtjänar en tydligare plats i stadens minne. Nu föreslår vi att ett minnesmärke, gärna i form av en staty, ska sättas upp vid den skola hon själv grundade, säger Lotta Edholm.