Expedition: Igelbäcken

Norr, är det ditåt månntro? Mitt i:s reportrar lärde sig navigera utan karta och kompass.
Norr, är det ditåt månntro? Mitt i:s reportrar lärde sig navigera utan karta och kompass.
Sara Starkström heter Sundbybergsbon som guidar oss i Igelbäckens natur.
Sara Starkström heter Sundbybergsbon som guidar oss i Igelbäckens natur.
Aja baja! Man får inte fiska i Igelbäcken då den är full av fridlysta grönling-fiskar.
Aja baja! Man får inte fiska i Igelbäcken då den är full av fridlysta grönling-fiskar.
Hejdå smartphones, mat och civilisation. Mitt i:s reportrar, inbitna stadsbor (men med öppna sinnen) drog till skogs med Sundbybergaren Sara Starkström, författare till nya överlevnadsguiden ”Din skogshandbok”.

Man behöver inte vara MacGyver för att överleva på skogens skafferi. Eller stirra ned i en mobil-gps för att hitta vägen. Allt som krävs är lite research och smart utrustning. Med den inställningen har vi tagit oss till Igelbäckens naturreservat för att testa vildmarkslivet.

Ryggorna är packade med nödproviant och det viktigaste från listan i handboken: ståltråd, eldkit, en tampong, silvertejp och bakpulver.

Vi hinner inte ta mer än ett par stöveltramp från stigen förrän vår guide Sara Starkström dyker ned i mossan under ett träd.

Ät ur skogens skafferi 

– Kolla, en halv hasselnöt. Mycket näring i den här, konstaterar hon.

När vi reser oss har vi huvudena i en gran.

– Granbarr, rikt på c-vitamin. Kan man klippa ned och koka te på, säger Sara.

I almanackan är det vår men vi har prickat in en tämligen rå dag med regn och ett par plus. Som vår optimistiska guide säger, det finns inget dåligt väder, men:

– Man ska klä sig varmt. Den största faran i skogen är att bli sjuk, och man blir lätt nedkyld och fuktig, även om det inte regnar.

Röda kläder rätt i skogen

Vår kamouflageoutfit får knappt godkänt.

– Nja, är man vilse är det ju bättre att synas. Jag hade nog valt en röd jacka som syns från luften och som man kan sätta upp i träd. Det är bara jägare och militärer som behöver gömma sig.

Lunchtid närmar sig.

Vi hittar några lavar, men för att äta dem krävs en mödosam urlakning i bakpulver vilket vi bedömer kostar mer energi än vad det ger.

Vi tar oss ned till Igelbäcken för att prova fiskelyckan, men besinnar oss. Fiskeförbud råder. Här bor den sällsynta grönlingen, så fridlyst att den blivit ett argument för Sundbybergs politiker att bevara området obebyggt.

Hjälp, vad är nord och syd?

Tunnelbanan susar förbi. Men åt vilket håll? Att kunna navigera sig i skogen är a och o. I boken finns tips på hur den som saknar kompass, karta och smartphone hittar rätt med hjälp av tecken i naturen.

– Det är inte hokus pokus. Men jag tycker man ska samla på sig tre-fyra bevis, även om myrstacken brukar ligga söder om trädet är det inte alltid så, säger Sara.

Den stack vi hittar är svår att tyda, den växer runt hela stammen. Men myror kan man äta, inser ett alltmer desperat reporterteam.  Sara är vegetarian och föreslår i stället ett par blad harsyra. Surt.

Överlever – och hittar hem – gör vi. Även om Igelbäckens reservat inte omvänt någon till skogsmulle har det mobilfria äventyret gjort oss gott.

Nästa gång satsar vi på vattentäta pjuck och mackor i ryggan i stället för bakpulver.

Fakta

”Jag ägde inte ens ett par stövlar”


Varför skrev du boken?

– Man har sin smartphone och sitter inlåst hela vintern. Det blir tråkigt. Jag tycker man ska ta sig ut mer. Att gå på promenad är inget för mig, jag behöver ett uppdrag, något att upptäcka. I skogen finns en massa roligt att göra, det vill jag tipsa andra om.

Har skogen dåligt rykte?

– I dag ger sig folk knappt ut och joggar i sina vanliga dojor, det ska köpas utrustning för tusentals kronor. Samma sak med skogen, det finns en föreställning om att det ska vara så avancerat. Men det krävs inte så mycket grejer, och man måste inte vara ute så länge.

Hur har du gjort research?

– Läst på och använt en första hjälpen-bok, arméns överlevnadsbok och gamla scoutböcker.

Hur mycket vildmark är du?

– Jag ägde inte ens ett par stövlar tills för några år sedan. Jag är mörkrädd – tänkte: finns det zombies i skogen? Men nu är jag förberedd, jag vill bara ut och bygga kojor och surra grejer! Det är lättare att vara rationell när man vet saker och har en plan.