De experimenterade fram sin veganska semla

Sphinx Birch och Michelle Cedendahl har startat vegankaféet Green Praline på Hauptvägen 90 i Hökarängen. Veganska semlor finns
Sphinx Birch och Michelle Cedendahl har experimenterat fram sitt veganska semmelrecept.
Det behövs varken ägg, grädde eller smör för att baka en semla. På nyöppnade Green Praline i Hökarängen har konditorerna experimenterat sig fram till en smarrig, vegansk fettisdagsbulle.

Det är lätt att bli frestad inne hos Green Praline. På disken lockar både läckert formgivna praliner och nygräddade semlor med perfekt spritsad grädde.

Allt är handgjort, i köket bakom det lilla kaféet. Allt är också glutenfritt och veganskt. Det är de två konditorerna, Sphinx Birch och Michelle Cedendahl, stolta över.

– Jag har många vänner som är veganer och det finns väldigt många som inte inte tål gluten och har andra allergier. Det är roligt att jobba för dem, säger Sphinx Birch med eftertryck.

Praliner hos Green Praline i Hökarängen, veganskt konditori och kafé

Praliner på veganskt vis.    Foto: Märta Lefvert

Green Praline öppnade i början av februari, på Hauptvägen 90 i Hökarängen. Sedan dess experimenterar de två kollegerna för fullt i köket. Den som gör veganska godsaker kan inte luta sig mot gamla mormorsrecept, fulla av grädde och smör. I stället är det soja, mandel, ris och kokos som gäller.

– Vi jobbar mycket med smaker och tekniker som vi lärt oss vid konditorutbildningen i Schweiz. Sedan kombinerar vi dem med det veganska och testar oss fram. Det finns stor utvecklingspotential och det är en del av det roliga, säger Michelle Cedendahl.

Praliner i all ära – så här års är det semlor som säljer bäst, också hos Green Praline. Men det tog tid att få fram en smarrig bulle.

– Vi experimenterade i veckor innan vi hittade ett recept som gör semlan saftig och hållbar. Nu är vi nöjda, säger Sphinx Birch med ett nick åt kakfatet där fettisdagsbullarna trängs.

Konditorn Sphinx Birch i vegankaféet Green Praline på Hauptvägen 90 i Hökarängen. Veganska semlor finns

Det tog veckor att få fram en saftig och god semla. Nu är Sphinx Birch nöjd.   

Smör, ägg, vetemjöl och mjölk är givna ingredienser i en klassisk semmeldeg. Här har de ersatts med mandelmjölk, durra, fullkornsrismjöl, potatisstärkelse och tapioka. Vispgrädden på toppen är av soja.

– Sojagrädde är luftigare och lite syrligare än vanlig grädde och lite vitare också, berättar Michelle Cedendahl, som själv är vegan och glutenallergiker.

Att duon hamnade i Hökarängen är något av en slump. De lärde känna varandra i Schweiz, på utbildningen Culinary Arts Academy. Där insåg de snabbt att de trivdes ihop och ville jobba tillsammans.

Någon lokal hade de dock inte – förrän Sphinx Birch träffade Liv Sandberg vid Chokladfestivalen i Stockholm. Hon berättade att hon skulle lämna sitt välrenommerade tårtkonditori i Hökarängen.

– När en sådan chans dyker upp så tar man den! Jag jobbade hos Liv tills hon slutade och sedan tog vi över, berättar Sphinx Birch.

Semla med kaffe och mandelmjölk, hos Green Praline, veganskt kafé och konditori i Hökarängen

Fikadag! Semla med kaffe och mandelmjölk.

Hittills har de inte haft anledning att ångra sig. Visst tycker Hökarängsborna om det förra konditoriet men de många uppskattar också det nya konceptet, berättar Sphinx Birch.

– Vi får väldigt mycket positiva reaktioner. Människor kommer in och säger att det är jättekul att vi är här!

Konditorn Sphinx Birch i vegankaféet Green Praline på Hauptvägen 90 i Hökarängen. Veganska semlor finns

Det blir många kartonger med semlor, till alla som vill ta sin fika hemma.

 

Fakta

Veganska semlan populärast

Aktuellt: Veganska konditoriet och kaféet Green Praline.

Plats: Hauptvägen 90 i Hökarängen.

Konditorer: Sphinx Birch och Michelle Cedendahl, som kom hit i början av februari.

Specialitet: Veganska och glutenfria godsaker (En del av dem innehåller nötter, andra inte. Spår av nöter kan finnas i alla).

Populärast just nu: Den veganska semlan. Kulmen blir fettisdagen, den 5 mars.

Smarriga veganska semlor hos Green Praline, veganskt kafé och konditori i Hökarängen.

Semlorna gräddas både i cupcakeformer och fritt.