Expert: ”Så blev Nälsta en del av Vällingby”

Håkan Serdén, Spångabo i 49 år, sitter på svaret om Nälsta.
Håkan Serdén, Spångabo i 49 år, sitter på svaret om Nälsta.
Tillhör Nälsta Spånga eller Vällingby, och är Spånga ens en stadsdel?
Det är frågor som Mitt i har sökt, och delvis funnit svaret på i ett flertal artiklar på sistone.
Nu kan vi med hjälp av en expert berätta HUR Nälsta blev en del av Vällingby.

Mitt i har sökt med ljus och lykta efter svaret på Nälstas tillhörighet. Men trots samtal med kommunen, stadsdelsförvaltningar, hembygdsföreningar och posten, har ingen kunnat svara på frågorna hur, när och varför Nälsta blev en del av Vällingby, i stället för Spånga.

Nu har Mitt i pratat med något av en expert på området, för att försöka reda ut mysteriet en gång för alla.

Håkan Serdén bor sedan 25 år i stadsdelen Solhem, och mellan åren 1949 och 1973 växte han upp i Sundby. Totalt har han alltså bott i vad han kallar Spånga i 49 år. Dessutom har han varit anställd i 40 år inom Stockholms stad, varav 20 år vid kommuncentrala förvaltningar i Spångas omnejd, så Mitt i:s bedömning är att Håkan känner till sina kvarter.

– Jag var borta i några år där men sen kom jag tillbaka till brottsplatsen, skämtar Håkan Serdén.

Nu hjälper han Mitt i, i ett försök att reda ut den geografiska soppan en gång för alla, och svaret på hur Nälsta blev en del av Vällingby tycks ha att göra med församlingar och gamla socialdistrikt.

– 1974 uppstod Vällingby församling som en utbrytning från Spånga församling, och då hamnade Nälsta i den tidigare. Året efter, 1975, delades hela staden in i 17 socialdistrikt, och eftersom Nälsta nu redan var en del av Vällingby församling var det naturligt att stadsdelen även blev en del av Vällingby-Hässelby socialdistrikt, säger Håkan Serdén.

Socialdistrikten blev senare stadsdelsområden, så som Hässelby-Vällingby och Spånga-Tensta, och de finns kvar än i dag.

– Så enligt mitt sätt att se utgör Nälsta alltså en del av det gamla Spånga rent geografiskt, men tillhör numera Hässelby-Vällingby stadsdelsområde, säger Håkan Serdén.

Flera läsare har också hört av sig till Mitt i via mejl den senaste tiden angående de tidigare artiklarna om Nälsta och Spånga. Bland annat Lena Mårtenson Tingstam, Flystabo och uppvuxen i Spånga. Hon är inne på precis samma spår som Håkan Serdén, och menar att hon sitter på förklaringen till varför olika delar av Nälsta har olika postadresser.

”Man hade en klar föreställning om att både den nya församlingen (Vällingby) och gamla Spånga församling skulle innehålla lika många invånare, med följd
att gränsen drogs mitt inne i ett bostadsområde, istället för på fältet mellan Vällingby och Nälsta. På pastorsexpeditionerna hade man länge fusklistor för att hålla rätt på vilka gator som hörde till vilken församling eftersom de alla hade Spånga som postadress”, skriver hon i ett mejl.