ANNONS

Experten om fängelse för plankare: ”Inte rätt väg att gå”

Jack Ågren, docent i straffrätt, tycker inte att hot om fängelse är rätt väg att gå.
Jack Ågren, docent i straffrätt, tycker inte att hot om fängelse är rätt väg att gå.
Jack Ågren.
Jack Ågren, docent i straffrätt, tycker inte att hot om fängelse är rätt väg att gå.
Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) vill se plankare skaka galler – genom att döma fuskåkarna för bedrägligt beteende och ringa bedrägeri. Men hot om fängelse är inte rätt våg att gå enligt straffrätts-experten Jack Ågren.
– Man bör vara försiktig med att skärpa straffen, säger han.
ANNONS

Kristoffer Tamsons (M) vill ta till ett nytt vapen i kriget mot SL-plankarna. Trafikregionrådet vill att plankarna döms enligt lagen om bedrägligt beteende och ringa bedrägeri – där maxstraffet är sex månaders fängelse.

– Det här är inga pojkstreck, utan överlagd stöld från vårt gemensamma. Vi behöver se på brottet med andra ögon. Därför väcker jag frågan om fängelsestraff till riksdag och regering, säger Kristoffer Tamsons till Svenska Dagbladet.

Ser ut att förlora kriget

Plankningen kostar SL  230 miljoner årligen och enligt DN:s granskning verkar man förlora kriget. Fuskåkandet går inte ner nämnvärt trots tidigare åtgärder som fler kontroller och höjda bötesbelopp. Det framgår också att kontrollerna är en förlustaffär för SL.

Det senaste i raden är alltså att fuskåkare ska riskera att hamna i fängelse. Men det finns ingen praxis som säger att plankning faktiskt kan tillämpas på lagen som Tamsons föreslår.

– Fängelse skulle vara det mest avskräckande, säger Tamsons till SvD.

Straffskärpning ger liten effekt

Men där går uppfattningarna isär.

Jack Ågren, docent i straffrätt vid Stockholms universitet, kan inte detaljerna kring  Kristoffer Tamsons (M) förslag men säger att straffskärpning sällan får den effekt som man hoppas på.

ANNONS

– Rent generellt kan man säga att man bör vara försiktig med att skärpa straffen med avsikten att det ska vara brottsförebyggande. Det har visat sig att skärpta straff inte får den allmänna preventiva effekt man önskar, säger han.

Risken att upptäckas avgörande

Han säger däremot att det kan fungera på vissa brott, framförallt de brott där risken att upptäckas är hög – och om skärpningen kombineras med andra åtgärder.

– Risken att upptäckas spelar stor roll.

Det talar för SL:s satsningar på fler biljettkontroller, samtidigt som många plankare fortfarande kommer undan, enligt DN:s granskning.

 Jag tror inte att hot om skärpta straff är rätt väg att gå.

Jack Ågren, docent i straffrätt

Större befogenheter åt kontrollanter

Tamsons vill också att kontrollanterna får större befogenheter.

–  De får inte gripa fuskåkare när dessa ertappats och inte vill identifiera sig. Det skulle bli effektivare om kontrollanterna fick samma befogenheter som ordningsvakterna har i Stockholms stad, säger Kristoffer Tamsons till SvD.

Hur lagen ska upprätthållas är en annan viktig fråga, menar Jack Ågren.

– Det är uppenbart att plankningen är ett jättestort problem som kostar mycket pengar. Någonting måste göras, men jag tror inte att hot om skärpta straff och fängelse är rätt väg att gå.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.