ANNONS

Experten: ”De har troligen rätt”

Bostadsrättsföreningen kan ha haft rätt att få köpa huset enligt en expert.
Bostadsrättsföreningen kan ha haft rätt att få köpa huset enligt en expert.
Experter menar att kommunen troligen borde tagit ett beslut i kommunfullmäktige innan de sålde huset – och att bostadsrättsföreningen kan ha rätt att få köpa det.
ANNONS

De två stora frågorna i beslutet att sälja Muraren 9 är dels om kommunen hade rätt att göra en så stor affär utan att ta ett beslut i kommunfullmäktige. Dels om bostadsrättsföreningen egentligen hade första tjing på att köpa huset, via sin så kallade hembudsrätt (förköpsrätt).

Kommunen sålde hus – kan ha brutit mot lagen

Man kan argumentera för och emot, ytterst är det domstolen som avgör.

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt på Uppsala Universitet och menar att bostadsrättsföreningen troligen har rätt i att kommunen inte fick sälja huset utan ett beslut i kommunfullmäktige.

– En försäljning av ”principiell beskaffenhet” ska godkännas av kommunfullmäktige, så de har troligen rätt, säger han.

Vad avgör om det är en affär ”principiell beskaffenhet”?

– Det finns ingen specificerad försäljningssumma, då det ser olika ut för olika kommuner. Det som kan vara principiellt i en liten kommun behöver inte gälla i Stockholm till exempel. Men detta är en ganska värdefull fastighet som ligger centralt så jag skulle tro att bostadsrättsföreningen har rätt. Men man kan argumentera för och emot, ytterst är det domstolen som avgör vem som har rätt.

ANNONS

Affären kan vara ogiltig

Vad gäller hembudsrätten så menar Erika P Björkdahl, universitetslektor i civilrätt vid Juridiska institutionen vid Uppsala universitet, att bostadsrättsföreningen borde ha förköpsrätt på huset om de skrivit in sin hembudsrätt i fastighetsregistret hos Lantmäteriet innan huset såldes.

– Fastighetsägaren har då som skyldighet att låta dem köpa den på marknadsmässiga villkor, säger hon.

Om fastighetsägaren ändå säljer fastigheten till någon annan så kan affären anses som ogiltig, berättar Erika P Björkdahl.

Det handlar enkelt uttryckt om först till kvarn.

– Då anses hembudsrätten vara offentlig och tredje man (en annan köpare) kan då inte göra ett så kallat godtrosförvärv, om de visste att föreningen hade första tjing så att säga. Det handlar enkelt uttryckt om först till kvarn, förklarar hon.

Det går dock inte att hävda sin hembudsrätt när huset redan är sålt till en annan köpare.

Hos Lantmäteriet finns ett köpeavtal mellan Förvaltaren och Lokalfastigheter Centrala Sundbyberg 1 AB registrerat 21 mars. Den 28 april registrerades bostadsrättsföreningens ansökan om hembudsrätt och den 2 juni sökte Lokalfastigheter Centrala Sundbyberg 1 AB om lagfart. Enligt Lantmäteriet så räknas köpet som giltigt när köpeavtalet registrerades.

Dock så hävdar som sagt bostadsrättsföreningen att köpeavtalet är ogiltigt då inget beslut tagits av kommunfullmäktige.

ANNONS