Experten: Vargattack på hundar är ovanligt

En varg.
Att vargen dödar sällskapshundar är en ovanlig företeelse.
Efter förra veckans uppmärksammade vargattack har Mitt i pratat med rovdjursexperten Benny Gäfvert. Han menar att vargar som går till angrepp mot hundar är ytterst sällsynt.

I förra veckan attackerades en sällskapshund av vad som misstänks vara en varg, i fritidshusområdet Ekskogen, nordost om Brottby.

På Rovdjurscentret i Järvsö, där man arbetar med att sprida kunskap om svenska rovdjurs beteende, förklarar verksamhetschefen, att vargar som går till angrepp mot hundar i sällskap med människor är sällsynt.

– Som regel håller vargen sig borta från människor. Det finns rätt mycket vargar nu i Sverige, och med tanke på hur många hundägare det finns borde det ske oftare, säger Benny Gäfvert, verksamhetschef på Rovdjurscentret de 5 stora.

Har hänt att hundar attackerats i koppel

Huruvida den misstänkta vargen i Ekskogen hade undvikit att gå till angrepp om hunden hade vistas i koppel, kan han inte svara på:

–  Att man ska hålla hunden kopplad handlar till stor del om att hundar inte ska störa vilda djur, när de har ungar. Inte nödvändigtvis att skydda dem från vargen. Men det finns exempel på tidigare incidenter där varg har angripit hundar som har hållits i koppel. Men det är extremt ovanligt.

Om vargen är framme

Vad gäller angreppet i Ekskogen, höll sig hunden nära in på sin matte, och ska aldrig ha provocerat vargen.

Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Arne Söderberg, som hittade hunden ihjälbiten, gör bedömningen att det dödande betet kom från en varg. Han rekommenderar alla hundägare att hålla sina hundar kopplade i närheten av naturområden.

– Teoretiskt så minskas risken att vargen angriper om hunden hålls i koppel. Det kan stå en varg 20 meter bort, och försöker hunden springa dit för att skälla, går det att hålla tillbaka hunden med ett koppel.

Fakta

Så ofta sker angrep på hundar

  • Vargen är det vanligaste  rovdjuret som angriper tamdjur.
  • Årligen dör omkring 20-tal hundar av vargangrepp i Sverige. I de flesta fall är det jakthundar som faller offer för vargens tänder.
  • Antalet vargattacker kan variera kraftig mellan olika år, beroende på vilka områden det rör sig om, väder, antalet jaktdagar, och hur stor vargpopulationen är.
  • Tid på året då hunden löper störst risk att bli tagen av vargen är under höst och vinter.
  • Mellan 1 mars och och 20 augusti är hundägare ålagda att hålla extra uppsikt över hundar som vistas i naturområden, när fåglar och däggdjur har fått ungar. Några särskilda bestämmelse för koppeltvång finns inte, förutom i närheten av renskötsel.
Källa: Viltskadecenter.se, Naturvårdsverket