ANNONS

Experten varnar – så förrädiska är skärgårdsisarna

Den senaste tidens väder kan försvaga isarna.
Den senaste tidens väder kan försvaga isarna.
Svenska Livräddningssällskapet varnar för förrädiska isar i skärgården.
– Det krävs mycket mer kunskap och erfarenhet att röra sig på dem, säger Mikael Olausson.
I onsdags skedde en dödsolycka .
ANNONS

Det var på onsdagseftermiddagen som en man i 60-årsåldern omkom i en drukningsolycka vid Badholmen i Tyresö Strand, som Mitt i Tyresö har skrivit om tidigare.

Svenska Livräddningssällskapet manar till extra försiktighet och uppmärksamhet ute på skärgårdsisarna.

– De är mer svårbedömda. De fryser till på ett annat sätt tack vare salthallen och de har också en annan hållfasthet. Det krävs mycket mer kunskap och erfarenhet att röra sig på dem, säger Mikael Olausson vid Svenska Livräddningssällskapet.

Isarna kan förändras snabbt

Den senaste tidens väder kan dessutom försvaga isarna.

– De kan förändras snabbt. När snön börjar smälta på isen får du det som kallas stöpis. Den är inte alls lika tålig som kärnis och med salthalten blir det ännu bräckligare.

Han manar dem som är på väg ut på isen – i skärgården eller inte – att tänka efter en extra gång. Och att skaffa kunskap.

– Lär dig tolka terrängen och vattendraget. Ta reda på var isen kan vara svagare och ta reda på lokala förutsättningar, säger han.

Det går aldrig att generellt säga hur stabila isarna är, poängterar han.

– Du ska alltid ha en ispik och isdubbar på dig för att gå ut på isen. Att någon har gått där innan är ingen garanti för att isen ska bära också dig, säger han.

ANNONS
Fakta

De tre ledorden

KUNSKAP

Lär dig om isar och isars svaga områden. Vad gäller för just din skärgård. Var finns de luriga strömställena? I vilken ordning lägger sig isen?

UTRUSTNING

Ispik eller motsvarande för att prova isens bärighet, isdubbar lätt åtkomliga, även med vantar på, livlina för egen och andras räddning samt någon form av flythjälp som kan vara flytväst, flytoverall eller en ryggsäck med vattentätt packat ombyte. Ryggsäcken ska ha midje- och grenremmar så att den inte flyter upp över huvudet om isen skulle brista.

SÄLLSKAP

Erfarenheten visar att det är mycket svårt att ta sig upp ur en isvak utan hjälp. Därför ska du inte vistas ensam på isen. Helst bör man vara en grupp av minst tre personer som färdas med avstånd emellan så att inte alla går igenom isen samtidigt.

Källa: www.issäkerhet.se
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.