Expertens bästa tips: Så får du drömjobbet

”Allt handlar om att komma till intervjun”, säger Monica Renstig.
”Allt handlar om att komma till intervjun”, säger Monica Renstig.
Det kan locka att logga ut helt under semestern. Men går du i jobbtankar är sommaren ett perfekt tillfälle att få just ditt cv att sticka ut.

Oavsett om du nyss har slängt studentmössan i luften, avslutat fem år på universitet med en efterlängtad examen eller är mitt i livet och funderar på att byta karriärspår helt, så kan sommaren varA det perfekta tillfället att söka jobb på.

– Eftersom många tar semester och inte tänker så mycket på arbetet är det färre aktivt sökande och då ökar chansen att just du sticker ut, säger Jenny Appelberg rekryterare på Academic Work.

Okej, så du sticker redan ut som en av få sökande, då återstår det bara att formulera ett riktigt dräpar-cv.

Monica Renstig har i två decennier hjälpt arbetssökande att spetsa sina cv:n och hon är även författaren bakom boken ”Planka CV” som ger fler handfasta tips på hur du ökar dina chanser att få komma på intervju.

– Om jag ska vara hård är det faktiskt så att inga svenskar kan skriva ett riktigt bra cv, säger Monica Renstig.

Hur gör man då?

– Till att börja med skriver de allra flesta för långt. Det räcker med en halvsida personligt brev där du lyfter fram vad som gör dig unik och matchar din kompetens efter vad företaget söker.

Enligt Monica Renstig har du sällan mer än fem sekunder på dig att fånga arbetsgivarens intresse i brevet.

– Därför måste du vara pang på rödbetan och påläst, så att du kan lyfta in det mest spektakulära med dig som gör dig lämpad för det just det här jobbet.

Efter det personliga brevet skriver du en meritförteckning på max en sida.

Ser det ut som att det finns få tjänster att söka ska man inte låta sig nedslås. Tvärtom. Enligt Monica Renstig finns 70 procent av de tillgängliga jobben i Sverige på den dolda arbetsmarknaden. Alltså jobb som inte finns utannonserade.

Har du inte jobbat tidigare och saknar erfarenheter att sälja in till en eventuell arbetsgivare rekommenderar Monica Renstig dörrknackning.

– Dra ut till ett industriområde och knacka på hos 20 olika företag och jag lovar dig att du kommer att få napp någonstans, säger Monica Renstig.