ANNONS

Experter vill ha skärpt bullergräns

Den statliga utredningen om buller och bostadsbyggande tar inte tillräcklig hänsyn till forskningen. Bullerreglerna borde skärpas – inte luckras upp, enligt experter.
ANNONS

Många myndigheter med kunskap om hälsa och forskning är kritiska till förslagen om generösare bullergränser i den statliga utredningen Buller och bostadsbyggande. Socialdepartementet har nu sammanställt remissvaren. Många instanser påpekar att ny forskning på hälsoeffekterna av buller visar att det är farligare än man tidigare trott. Detta tar utredarna inte hänsyn till.

Som Mitt i Bromma har skrivit tidigare föreslår utredarna att maxbullergränsen för flyg helt ska tas bort i Stockholm, vilket skulle göra det möjligt att öka trafiken på Bromma flygplats. I resten av landet ska 16 överskridanden per dag få göras. Karolinska institutet anser dock att fem överskridanden är rimligt ur hälsosynpunkt.

Chalmers Tekniska högskola skriver att generösare bullerregler inte löser några hälsoproblem. De riktlinjer som finns i dag baseras på föråldrad forskning och nya studier visar att reglerna snarare borde skärpas av folkhälsoskäl. Ökat buller i bostadsområden kommer på sikt att medföra stora samhällskostnader eftersom befolkningen kommer att bli sjukare, menar man.

Andra instanser är nöjda med förslaget. Svedavia är måna om att ljudet från flygplatsen på marken inte ska räknas in i mätningarna och Stockholms handelskammare är positiv till fler bostäder i närheten av flygplatsen. ”Dock får detta inte begränsa flygtrafiken på Bromma.”

Generösare bullerregler löser inte några hälso­problem.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.