ANNONS

Experterna oeniga om mördarens psyke

19-åringen som erkänt mordet i Runby ångrar sina handlingar.

Det framkommer i den rättspsykiatriska undersökningen som på onsdagen blev offentlig.

Sammantaget bedöms han inte lida av en allvarlig psykisk störning men experterna var oeniga.
ANNONS

Efter att 19-åringen greps den 11 september har han under en dryg månad genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den är nu klar och blev på onsdagen offentlig.

Där framgår det att 19-åringen haft kontakt psykiatrin under lång tid och att han i juni i år påbörjade en omfattande neuropsykologisk undersökning. Resultatet av den blev klar först efter att han blev häktad för mordet i Runby.

19-åringen ska enligt utredningen deltagit aktivt i undersökningarna. Han har i samtal menat att han är frisk när han är lugn men att han blir farlig när han är arg.

I samtal under den rättspsykiatriska undersökningen har 19-åringen vid flera tillfällen uttryckt att ångrar sig och att han önskar att han inte begått handlingen.

I utredningen framgår det också att han tiden innan mordet kände känslomässig skörhet, nedstämdhet och ökad ångest.

Två veckor efter mordet, då han fortfarande var på fri fot, hade han en tid inbokad hos psykolog. Men 19-åringen kom aldrig till den träffen. Däremot träffade han en psykolog ytterligare någon vecka senare. Då gjordes anteckningar om att han var impulsiv, saknade känslor och att han hade bristande empati.

I utredningen framgår också att 19-åringen dagen efter mordet gjorde en längre utflykt med sin familj och att man då pratade om mordet i Runby.

Den sammanlagda bedömningen som Rättsmedicinalverket gör är att 19-åringen inte lider av en allvarlig psykisk sjukdom och att han därför kan dömas till fängelse.

En person ur undersökningsteamet är dock inte enig med den bedömningen och har därför anmält skiljaktig mening.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.