Expertteam på plats vid skejtparksbygge

Mark Gwaltney från Artisan Skateparks jobbar för fullt.
Mark Gwaltney från Artisan Skateparks jobbar för fullt.
Bygget av skejtparken har inte förlöpt som planerat. Men på plats finns nu ett expertteam från USA som hjälper till.

– Det har varit en utma­ning, säger Mark Gwaltney.

­Just nu pågår arbetet med skejtparken i Högdalen för fullt. Idrottsförvaltningen har anställt Peab för att färdigställa bygget vid Magelungsvägen. På plats finns också ett gäng amerikanska expertbyggare från Artisan Skateparks som alla åker bräda själva.

Ants Neo är sekreterare för organisationen Sthlm Sub Surfers. Tillsammans med organisation­ens vice ordförande Johan Sandström har han varit med och startat projektet.

Och han sätter stor tilltro till det amerikanska teamet.

– Det här teamet är ett av de bästa i världen på att bygga, och vi blir imponerade av det vi ser just nu och kvaliteten de ser ut att leverera. Det här är både ett hantverk och en konst som kräver skejtare för att kunna leverera, säger Ants Neo.

Mark Gwaltney, en av experterna, berättar att det inte varit en lätt uppgift.

– Det är annorlunda att bygga här jämfört med i USA och det gäller både jorden och materialen man använder. Den cement vi vanligtvis brukar bygga med finns inte här, så det har varit något av en utmaning, säger han.

Cement har dock inte varit det största problemet. I höstas drabbades parken av en vattenskada som försenade arbetet. Och nu har delar av parken bantats ner.

– Det är 30 miljoner kronor som finns och det är vad den får kosta. Utifrån det har man byggt så mycket det går för pengarna. Och då har man valt bort några delar för att göra annat fullt ut i stället, säger Thomas Wiklund, idrottsplanerare på idrottsförvaltningen.

Fakta

Så blir parken

Yta: 12 000 kvadratmeter, varav 5 400 kvadratmeter hårdgjord yta.

Innehåll: En bowlridepark, ett ditch, en street walkway och ett flatland. Man har även gjort en del av parken anpassad för yngre åkare.

Invigning: Ännu oklart. Park­en förväntas stå klar någon gång i sommar.

Källa: Idrottsförvaltningen