Grannar i chock: ”Luktade krut”

Porten till trappuppgången på Skytteholmsvägen.
Porten till trappuppgången på Skytteholmsvägen.
Solna, Explosion, Skytteholmsvägen
Förövaren tog sig in genom att krossa glaset på porten.
Handgranatsexplosionen i en trappuppgång på Skytteholmsvägen i Solna väckte flera av dem som bor i huset. "Det känns chockartat, inte roligt alls", säger Marie Eriksson som bor i fastigheten.

Det var vid 04-tiden på morgonen som explosionen inträffade på andra våningen i bostadshuset på Skytteholmsvägen. Flera av de boende som Mitt i pratat med vaknade av den kraftiga smällen.

– Det var en jättehög smäll. Jag bor ovanför och vi vaknade till. Det känns inte bra alls. Det är chockartat, säger Marie Eriksson.

Polisen var snabbt på plats med flera bilar, tillsammans med räddningstjänsten. Polisen talade med flera i  huset. Julia Hofvendahl var en av dem de knackade på hos.

– Jag vaknade till av det var en väldigt hög smäll. Det är obehagligt att det sker inne i trapphuset. Jag tyckte att jag hörde en person springa ut ur porten, i samband med smällen.

Alla de som Mitt i pratar med kopplar ihop explosionen med den handgranat som sprängdes vid en bil på samma adress för tre veckor sedan.

– Jag tänkte direkt att det var en ny bomb. Det lät precis som när det smällde vid bilen här utanför, säger en kvinna som vill vara anonym.

– Jag försöker tänka att man inte ska ge efter sådana här saker, men det är en obehagskänsla. Jag blir förbannad och känner mig otrygg i mitt eget hem. Men aldrig i livet att jag flyttar. Det är inte jag som har gjort någonting.

”Luktade otäckt av krut”

En kvinna och hennes man väcktes mitt i natten av den kraftiga smällen.

– Det var en fruktansvärd upplevelse, man visste inte vet vad som hade hänt och om det skulle börja brinna. Det luktade så otäckt av krut så man nästan mådde illa, säger hon.

Klarvakna såg de hur sex polisbilar, två ambulanser och flera brandbilar kom till bostadshuset.

– Då tänkte jag att nu är jag i alla fall säker, säger kvinnan som också berömmer polisen för deras jobb och för att de kom och knackade på för att höra hur alla grannar mådde.

– Jag blir så arg på att sådant här händer och på att oskyldiga människor så ofta skadas. Som tur var skadades ingen nu, säger hon.

En familj på våning fem vaknade även de av smällen och ringde polisen.

– Vi klädde på oss efter som man inte visste vad som skulle hända om vi hade behövt ge oss av.

– Min man var också nere för att se att ingen var skadad. Vi klädde på oss efter som man inte visste vad som skulle hända om vi hade behövt ge oss av, säger grannen.

Hon berättar om obehaget av att det för knappt tre veckor sedan även då smällde en handgranat strax intill deras port mitt i natten.

– Då var det ett annat ljud och många inglasade balkonger som fick rutor krossade. Nu var det ju flera dörrar emellan.

Polisen ser ett samband mellan sprängningen för ett par veckor sedan och explosionen i natt och säger sig vara nära ett genombrott i undersökningen.