ANNONS

Explosionen i Grimsta: Maria fick stanna på sjukhuset i fem dygn

Det var tur att Maria Matés pojkvän Artem Tribunski sov över just den här kvällen. "Hade jag varit ensam hade jag nog svimmat av röken" säger Maria Maté.
Det var tur att Maria Matés pojkvän Artem Tribunski sov över just den här kvällen. "Hade jag varit ensam hade jag nog svimmat av röken" säger Maria Maté.
Tobaksbutiken och sex lägenheter måste totalrenoveras efter branden.
Tobaksbutiken och sex lägenheter måste totalrenoveras efter branden.
Maria Maté var en av de som vaknade upp till en brinnande mardröm efter explosionen i Grimsta.

Hon fick rökskador och skrevs först i går ut från sjukhuset.

– Det kändes som att bröstkorgen skulle sprängas vid varje andetag, säger hon.
ANNONS

Strax före klockan 02, natten mot torsdag kom det första larmet. Boende i huset på Grimstagatan och grannar i området hade vaknat av en kraftig smäll. En explosion hade ägt rum i tobaksbutiken på bottenvåningen av trevåningshuset – och startade en eldsvåda som nu spred sig i huset.

22-åriga Maria Maté låg och sov tillsammans med pojkvännen Artem Tribunski på den andra våningen i huset när det small.

– Vi vaknade av att det regnade glassplitter över oss. Alla fönster gick sönder samtidigt. Det sjuka är att min allra första tanke när jag vaknade var att katten hade vält julgranen, berättar Maria Maté från sjukbädden på Karolinska sjukhuset.

Panikslagna tog de sig upp ur sängen. Deras första tanke var att fortast möjligt ta sig ut och de stormade mot trapphuset. När de öppnade dörren möttes de av svart rök.

– Att öppna ytterdörren var det dummaste vi kunde göra. Det blev korsdrag och svart rök vällde in och fyllde hela lägenheten. Vi kunde inte ta oss ut via balkongen för under den slog lågorna upp. Vi var fångade mellan lågorna, berättar Maria Maté.

Lägenheten var rökfylld och under balkongen stod flammorna högt. Nere på gatan placerade grannar och förbipasserande ut jackor för att göra landningen vid eventuella hopp mjukare.

– Vi hade bara två alternativ, att hoppa ner eller stanna kvar i lägenheten. Vattnet hade slutat fungera så vi kunde inte ens linda blöta handdukar runt oss. Jag försökte ta hand om katten och Artem började förbereda sig för att hoppa när jag genom röken såg att brandbilen var på väg, säger Maria.

Kort därefter kunde både Maria och Artem räddas. Först i ambulansen kom verkligheten i kapp.

– Det kom som en chock efter, när man var där så insåg man inte vad som hände, det kändes inte verkligt. Jag förstod inte att jag behövde vård förrän jag satt i ambulansen och kom in till intensiven, säger Maria.

ANNONS

Hon hade fått in kolmonoxid in i lungorna, en rök som är så skadlig att den leder till så kallad kolmonoxidförgiftning.

– Jag kunde inte prata på flera dagar och det kändes som att bröstkorgen skulle sprängas vid varje andetag. Jag kunde knappt se något eftersom jag hade bränt ögonen.

I går, tisdag, skrevs hon ut från sjukhuset. Men hem fick hon inte komma. Hennes lägenhet måste totalrenoveras och i dag ska hon titta på ett nytt boende på Södermalm.

– Jag gick ju ut från lägenheten i morgonrock med en katt i famnen, det var det jag fick med mig. Där försvann ett hem. På två minuter.

I lägenheten fanns många minnen för Maria.

– Jag fick ta över den efter min pappa när han gick bort och den betydde väldigt mycket för mig. Allt bara vändes upp och ner i en sekund, men jag är tacksam att vi lever och att vi fick ut vår katt också.

Enligt polisen var explosionen ingen olycka.

– Det känns hemskt att någon gör så, ingen vet ju varför. Det kan inte vara en normal människa som gör så här, det är någon som inte kan tänka sig in i situationen att vara instängd i en brand och varken kunna ta sig upp eller ner, vi var instängda bland eld och glas, säger Maria Maté.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.