Explosionen i Grimsta var ingen bomb

Tobaksbutiken totalförstördes i branden under natten till den 7 januari.
Tobaksbutiken totalförstördes i branden under natten till den 7 januari.
Den tekniska undersökningen visar att explosionen på Grimstagatan inte orsakades av sprängmedel.

Det hela började med en anlagd brand.

Vid tvåtiden under natten mot den 7 januari hörde hela Hässelby smällen. Något hade exploderat i en tobaksaffär på Grimstagatan och branden spred sig som en löpeld i huset. Flera personer skadades och fördes till sjukhus.

Det var till en början oklart hur explosionen och branden uppstod, det enda polisen yppade var att det hela inte var en olycka.

Nu har den tekniska utredningen klargjort att det inte rörde sig om någon bomb. Inget sprängmedel hittades efter branden. Däremot var branden anlagd, enligt åklagaren Tobias Kudrén.

– Det finns ingen misstanke om någon sprängning, däremot vet vi att det är en brand som har orsakat explosionen, säger han.

Enligt åklagaren var troligen gärningspersonen ovetandes om att explosionen skulle uppstå.

– Det blev förmodligen lite mer omfattande än vad man ville. Det finns inget som tyder på kunskap om hur man skulle få den här effekten, säger Tobias Kudrén.

Vad det var som utlöste explosionen i branden vill han inte gå in på.

Finns någon misstänkt?

– Det vill jag inte svara på, men vi har inte delgivit någon misstanke om brott, säger Tobias Kudrén, som berättar att utredningen går framåt.

– Det finns en del att jobba med, säger han.

Brottsrubriceringen har förändrats från grov allmänfarlig ödeläggelse till grov mordbrand. De två brotten har samma straffsats.

– Enda skillnaden är att det första kan innefatta sprängning, den andra är anlagd brand, säger Tobias Kudrén.