ANNONS

Explosionsartad ökning av vildsvin

Katarina Ekestubbe, kommunekolog, och Erik Håff, skogsförvaltare, berättar att det i dag finns runt 20 vildsvin som håller till i Järfälla.
Katarina Ekestubbe, kommunekolog, och Erik Håff, skogsförvaltare, berättar att det i dag finns runt 20 vildsvin som håller till i Järfälla.
Vildsvinen i Järfälla ­kommer allt närmare.
Nyligen promenerade vildsvin på gatorna mitt i ett villaområde i Skälby.
– Man ska ha respekt för de här djuren, säger kommunekologen Katarina Ekenstubbe.
ANNONS

I höstas berättade Lokaltidningen Mitt i om uppbökade trädgårdar i Jakobsberg, nära Görvälns naturreservat. Vildsvin hade hälsat på hos en bortrest familj. Nu har de dykt upp ännu närmare centrala Järfälla än så.

En läsare hörde av sig till redaktionen efter att han en natt för tio dagar sedan sett två vildsvin på Ekvägen i Skälby. De rörde sig mitt på gatan i ett villa­område.

Det var strax före midnatt, men Skälbybon lyckades ta ett foto av djuren.

Av ren nyfikenhet följde han ­efter i bilen.

– Jag vevade ner rutan och försökte prata med dem, men de verkade inte bry sig så mycket. De verkade inte så skygga tycker jag.

Snart vände dock djuren på klacken och sprang iväg åt andra hållet.  Skälbybon hittade dem igen på Budkavlevägen vid Skälbyskolan. Han hoppade ur bilen och följde efter, men de försvann in i en dunge.

Rädd var han inte, men att följa efter vildsvin till fots är inget som kommunekologen Katarina Ekestubbe rekommenderar.

– Jag skulle ha hållit avstånd. Vildsvin är bastanta djur som man ska ha respekt för, säger hon.

Antagligen var vildsvinen på jakt efter mat.

ANNONS

– De är allätare och går på allt från orkidéer till matrester.

Vildsvinspopulationen, som var näst intill obefintlig för 50 år sedan, har ökat explosionsartat de senaste tio åren. Till Järfälla kom ett par över isen från Mälaröarna 2009, men de har främst hållit sig kring Görväln. I dag uppskattas det finnas cirka 20 vildsvin i kommunen.

Att de rör sig i villaområden kan ha flera förklaringar. Sven Andersson, viltvårdare i Järfälla, menar att de blir mer aktiva på våren och att de kan röra sig över stora områden. Att ett vildsvin går sju kilometer under en natt är inte ovanligt.

– Nu när det är fint väder och mycket folk är ute och promenerar och springer i naturreservaten så blir vildsvinen störda och börjar röra på sig, säger han.

Sven Andersson har tagit fram ett informationsblad som går att hitta på kommunens hemsida. Precis som andra djur kan vildsvinen bli aggressiva om de blir skrämda, men det är ovanligt att människor blir attackerade.

– Den största risken är om man har en lös hund, då kan de bli irriterade och angripa hunden.

Det är bastanta djur som man ska ha respekt för.Katarina Ekenstubbe, kommunekolog

Fakta

Orsakar problem när de bökar

Vildsvin lever i flockar där en äldre sugga är ledaren. Könsmogna hanar stöts ut ur gruppen och lever ensamma.

Den svenska stammen var i princip utdöd under medeltiden, men på 1970-talet rymde några individer från ett hägn i Trosa. I dag finns det runt 200 000 vildsvin i Sverige.

Djuren orsakar stora problem för bland annat jordbrukare och golfbanor när de bökar .

Källa: Järfälla kommun

ANNONS