Explosiv kemikalie utlöste pådrag

I onsdags upptäcktes en flaska med explosivt innehåll på återvinningscentralen I Smedby.

Polis kallades till platsen och trafiken runt området stoppades.

Upptäckten av flaskan med en misstänkt explosiv vätska fick personalen på återvinningsstationen att reagera direkt.

Polisen och räddningstjänst larmades till platsen och området kring återvinningsstationen spärrades av.

Även bombgruppen larmades men den var upptagen på annat håll varför en kemist som jobbar för Sörab, som driver återvinningscentralerna, kallades till platsen.

– Via telefon fick han hjälp av bombteknikerna hur han skulle hantera kemikalien, som placerades i en låda och förvarades i en mindre container en bit bakom anläggningen, enligt de rutiner som gäller, säger Per Hammarlund, insamlingschef på Sörab.

Hade någon tappat flaskan med det innehållet skulle allt kunna ha exploderat i beröring med marken, enligt Per Hammarlund.

– Jag är inte säker men jag har hört att när den flytande kemikalien är gammal och har kristalliserats kan den vara explosiv. Därför borde den som ställde ifrån sig flaskan på platsen ha informerat personalen om det, säger Per Hammarlund.

Enligt Per Hammarlund kan flaskan med väteperoxid ha förvarats i en vecka på återvinningscentralen. För en gång i veckan tar nämligen kemisten del av de kemikalier som har lämnats in på återvinningscentraler.

Det var i förra veckan oklart vem som hade lämnat in flaskan med den explosiva kemikalien. Men personalen tvekade inte att larma om upptäckten eftersom innehållet i flaskan inte gick att säkerställa på en gång.

I fredags skulle flaskan ha transporterats i väg för att förstöras.

Fakta

Flaskan innehöll en deciliter väteperoxid

Enligt Attunda brandförsvar fanns det cirka en deciliter väteperoxid i flaskan som lämnats in på återvinningscentralen.

Väteperoxid används som blekmedel inom industrin eller för till exempel tandblekning. Högre koncentrationer av väteperoxid är frätande och oxiderande. .

Källa: Attunda brandförsvar och Wikipedia