Min lokala hjälte

Explosiva ämnen kan finnas runt Lidingös kust

Joakim von Braun står på Larsbergs brygga. I vattnet bakom honom hittades trotyl i slutet av 1980-talet.
Joakim von Braun står på Larsbergs brygga. I vattnet bakom honom hittades trotyl i slutet av 1980-talet.
Det kan finnas trotyl kvar runt Lidingös kuster.

– Jag tror att det förmodligen är sovjetiska elitförband som lade dit det för att ha i beredskap för sabotage, säger Joakim von Braun, författare till boken Ryska Elitförband.

I en uppdaterad utgåva av boken Ryska Elitförband av Joakim von Braun och Lars Gyllenhaal presenteras nya detaljer om att det kan ha pågått hemlig undervattensverksamhet runt Lidingös kust på 1980-talet. Under hösten 1987 gjordes ett märkligt fynd av amatördykare vid Larsbergs brygga. På 7-8 meters djup och 20-30 meter från bryggan låg 23 block med trotyl med rysk text.

– Det kan absolut finnas mer. Det man fann kan ha varit rester från en mycket större mängd av trotyl. Det är inte omöjligt. Det gjordes inget eftersök, försvaret var inte nere med några dykare, säger Joakim von Braun.

Enligt Joakim von Braun kan mängder av det explosiva materialet trotyl ligga dolt i vattnet runt Lidingös kust.

– Det är inte omöjligt att det kan finnas på ytterligare tiotal platser. Det kan vara så att man bara hittade en del av ett större lager. När polisens intresse svalnade så kan trotylen också ha plockats upp och blivit förd till ett annat ställe.

Trotylen låg på botten inlindad i gamla ICA och Domus-plastkassar.

– Det stod med kyrilliska bokstäver på trotylen, motsvarande den trotyl som används idag i Ukraina. Sammanlagt var det cirka 10 kilo.

Några veckor senare fann två byggarbetare, som arbetade med gamla Lidingöbron, två ytterligare fynd i närheten av bron. Även de innehöll ett 20-tal trotylblock.

– Vid den här tiden var det extremt svårt att få tag på sovjetiska sprängämnen. Placeringarna av fyndet utesluter att någon kastat i trotylen, som var förberedd för sprängpatroner. De hade inte legat i vattnet någon längre tid, säger Joakim von Braun.

Varför just runt Lidingö?

– Det var lätt att ta sig till ön och enkelt att senare hämta trotylen eftersom den placerades nära stranden. Dessutom är det nära till Kaknästornet som är centralt för radio- och tv-nätet i Sverige, spekulerar Joakim von Braun och fortsätter:

– Och där man fann trotyl vid Ropsten finns ingångar till underjordiska tunnlar till andra strategiska mål

Joakim von Braun tror att militär smugglade hit trotylen via diplomatpost eller med något handelsfartyg. Sovjetiska elittrupperna kan ha lagt ner trotylen under vattnet. Han tror att syftet var att militär skulle kunna återkomma i en annan skepnad.

– Exempelvis som turister eller som besättning på en båt. Vid en eventuell krigsinledning skulle de kunna plocka upp trotylen för att använda det i sabotageaktioner, menar Joakim von Braun.