ANNONS

Expolischef om trafikpolisen: ”Kompetensen försvinner”

Arkivbild
Arkivbild
Viktigt kompetens försvann ur polismyndigheten när den lokala trafikpolisen togs bort, enligt en före detta polischef.
Det kan leda till att färre grova brott avslöjas, enligt honom.
ANNONS

Mitt i kunde i veckan avslöja att Stockholmspolisen, efter sin stora omorganisation, inte hinner göra lika många trafikkontroller som förr. Antalet personer som åkt fast för rattfylla och fortkörning har minskat kraftigt under 2016.

Orsaken är att de lokala trafikpoliserna tagits bort. Trafikkontrollerna ska nu skötas av de vanliga lokalpoliserna – och prioriteras bland alla andra brott.

Många har reagerat över situationen Mitt i beskriver.

En av de är Lennart Bernhardsson, numera pensionär, som har jobbat som trafikpolischef i Södra stockholm i ungefär 30 år. Han gick sedan över till Rikspolisstyrelsen där han bland annat utvecklade ett nytt och effektivare sätt att göra nykterhetskontroller.

När han läser Mitt i:s granskning av polisens trafikarbete är slås han av hur kompetensen försvinner ur myndigheten.

– När man jobbar som trafikpolis gäller det att ha en bred kunskap inom trafiklagstiftningsområdet, ett område som är ganska komplicerat. Det kan inte de unga lokalpoliserna ha. Blir de ifrågasatta i en bedömning kan det leda till otrygghet och att de släpper igenom saker som är helt klara trafikbrott, säger han.

Han påpekar också att många – ofta grövre – brott upptäcks i trafikkontroller. Ofta hittas vapen och droger i bilarna som stoppas. Många planerade rån och smash and grab-kupper kan också stoppas av uppmärksamma trafikpoliser.

– Den erfarne trafikpolisen har en känsla för att titta efter andra saker i bilen som efterlysta personer, stöldgods och brottsredskap. En trafikpolisorganisation som finns ute på oförutsägbara tider och platser har en väldigt stor betydelse mot den grova brottsligheten. Man vet också när man exempelvis får göra en flygande inspektion av saker som varningstriangel och stötdämpare. Hur många gånger har inte jag hittat stöldgods och vapen i samband med flygande inspektion? säger Lennart Bernhardsson.

Han menar också att trafikpoliserna är en sällsynt kostnadseffektiv och resurssnål typ av polis som myndigheten borde satsa mer på. De är alltid ute på fältet och gör kontroller och händer det något är de redo att rycka ut direkt till andra brott.

ANNONS

– En trafikpolis kan vara snabbare på plats när något inträffat än en närpolis, säger Lennart Bernhardsson.